Как Опра разкри греховете на монархията

Уинфри за пореден път доказа, че е американската кралица на медиите

Как Опра разкри греховете на монархията | StandartNews.com

Имаше кралски жертви и злодеи в интервюто с Опра Уинфри, в което Хари и Меган казаха ако не всичко, то поне достатъчно. Но имаше и само един непосредствен и явен победител: американската кралица на медиите. Докато двойката привлече както силна подкрепа, така и упреци заради подробния разказ защо е избягала от Великобритания и кралските си роли, Уинфри "полира до блясък" статута си на майстор на интервютата със специалния спектакъл, който спокойно може да се конкурира с хитовата поредица "Короната" по отношение на драма и душевна болка.

Опра отново е в стихията си, съобщавайки новини и вкарвайки забавен елемент. Сред миналите големи "попадения" на Уинфри са интервюта с Ланс Армстронг за допинга, с Уитни Хюстън за проблемния ѝ живот, с Майкъл Джексън за това дали е изсветлил кожата си, за да отрече своята чернота. В тези срещи Уинфри играе ролята на обвинителка или майка изповедник. Този път тя моли интервюираната двойка да се държи за ръце в поддържана калифорнийска градина, за да разкрие греховете на монархия с 1200-годишна история.

Отговорите, включително твърденията за дворцово тесногръдие и безчувственост, които по думите на Меган са я тласнали на ръба на самоубийството, отекнаха сред зрителите в САЩ и във Великобритания още преди специалното излъчване съответно в неделя и понеделник вечерта. Актьорът Хю Джакман препоръча "смелото интервю" за неговата откровеност, а звездата на тениса Серина Уилямс похвали приятелката си Меган за "изключителната ѝ смелост". Британските таблоиди, които съпругата на принц Хари обвинява и за емоционалната си болка, "пируваха" с интервюто, докато го етикетираха като самоцелно.

Опра Уинфри внимателно формулира достоверността на интервюто в самото начало, молейки Меган да потвърди, че въпросите не са били предоставени предварително, нито една тема не е била ограничена и двойката не е била обезщетена. 

Според съобщенията телевизия Си Би Ес, която излъчи интервюто, е платила на продуцентската компания на Уинфри до 9 милиона долара, а според ранните оценки на Нилсен е била възнаградена със 17 милиона зрители - необичайно голяма аудитория на фона на многобройните възможности за избор. 

"Нещото, което ме впечатли първо и мисля, че ще помня най-дълго е, че тя започна интервюто с разкрития, свързани с етиката, казва Катлийн Кълвър, директор на Центъра за журналистическа етика към Университета на Уисконсин-Мадисън. "Това беше фантастичен начин да ни се изясни това, което предстои да видим в интервюто, и как ние като зрители можем да преценим неговата правдоподобност", допълва Кълвър, пише БТА.

Опра Уинфри също подчерта, че е присъствала на сватбата на двойката, като благодари на Меган за поканата, както и че са съседи в луксозния район Монтесито в Южна Калифорния. 

Опра - ветеранка в интервютата, актриса и медиен магнат, чието ток шоу беше излъчвано повече от две десетилетия, откри в лицето на Меган "охотен събеседник". Изглеждайки бляскава, но уязвима в своята очевидна бременност, бившата актриса от сериала "Костюмари" беше готова "днес да каже истината", както Уинфри се изрази в даден момент.

Когато обаче разкрива дълбочината на емоционалния си стрес, Меган не успява да потвърди, че е мислила за самоубийство. Уинфри я насочва към това мрачно откровение с ловкост, придобита от дългогодишния опит. Въпросите ѝ са кратки и директни. Съсредоточен слушател, Опра не допуска нищо да убегне от вниманието ѝ, включително когато Хари почти небрежно споменава, че баща му, принц Чарлз, е спрял да приема обажданията му в даден момент.

Сред извадените на показ интимни детайли е и една от "бомбите" на интервюто - че някой от двореца, когото двойката отказва да назове, е обсъждал колко тъмна ще бъде кожата на Арчи, по това време все още нероденото бебе на Меган и Хари. "Какво? Почакайте!", отвръща шокирана Уинфри, подсилвайки ефекта на казаното в разговор между две афроамериканки с обща перспектива.

Кълвър вижда още една ценност в Опра и нейното умело представяне. "Тя е толкова невероятно талантлива, че по някакъв неизказан начин подкопава расизма, насочен към Меган", отбелязва тя.

Тъй като интервюто е фокусирано главно върху коментарите на Хари и Меган, остава малко пространство за контекст или разяснения. Това включва и въпроса без отговор кой е коментирал Арчи - празнота, отприщила "лудост" от предположения. Едва в понеделник сутринта, когато Уинфри се появи в сутрешното предаване на Си Би Ес, зрителите научават, че Хари е разкрил, че баба му и дядо му, кралица Елизабет Втора и принц Филип, не стоят зад тези думи.

С почти отбранителен тон Уинфри споделя, че е "натиснала" Хари за името на човека по време на редактираното интервю, което общо е продължило повече от три часа. Опра също така обяснява дворцовата бюрокрация, която диктува аспекти от кралския живот, освен желанията на кралицата - нещо, с което зрителите в САЩ може да не са запознати.

Джон Дойл, телевизионен критик за канадския вестник "Глоуб енд мейл", изтъква, че Опра Уинфри е "най-подходящият човек" за тази работа.Докато тя е "медийна суперзвезда, невероятно богата и успяла", казва Дойл, "Опра същевременно е в състояние да разглежда британската монархия като представител на Америка, който е очарован от нея, но не може да разбере напълно всички нюанси и тънкости". "Мисля, че тя изигра тази роля и се справи много добре", отбелязва критикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай