Сряда,

Как наш лекар оцеля сред канибали, изяли колегите му

От: Редакция, кадър: БНТ -
1603
Как наш лекар оцеля сред канибали, изяли колегите му
A
A
A

Детският хирург д-р Евгений Бенчев отново практикува у нас след като е оцелял на остров с книбали.

Той заминава за Зимбабве по време на голямата емиграция в началото на демокрацията. След това работи в Нова Зеландия, Австралия и в още пет страни на три континента. Попада на остров Вануату, където става главен хирург на републиката, без да знае с какво ще се сблъска, разказва БНТ.

Ето какво споделя д-р Бенчев:

"Хората за мен бяха чудесни. Аз не знаех какви са били те, а то се оказа, че това са канибали. Те бяха изяли колегите ми на два пъти, което значи два екипа и то екипи международни, много опитни, австралийци.

На въпрос как е оцелял, той отговаря: "Защото не знаех. И както съм казвал тогава знанието е велика сила, но незнанието е още по-велика сила".

Той си обяснява своето оцеляван с това, че практически всички хора израстват. "Тези хора израснаха и надминаха този етап на примитивизъм, те реално бяха хора от каменната ера и за тях това си беше нормално", разказва лекарят.

След това д-р Бенчев се мести във Великобритания, където става член на Кралското хирургическо дружество. А след всички свои пътувания и приключения, бургаският лекар решава да се завърне в родината и започва работа в държавната болница в Бургас.

"Върнах се в България, защото смятах, че ще изпусна щастливия момент, когато всичко се оправи и България стане велика държава", споделя той.

Колегите на д-р Бенчев не могли да повярват, че се връща в България след толкова години работа зад граница.

"Бяхме изненадани все пак, че е избрал Бургас. Мога да кажа, че професионалист като него рядко се среща, най-вече е човечен и децата страшно много го харесват", казва управителят на МЦ "Св. Николай Чудотворец" към УМБАЛ-Бургас Нигохос Топузян.

А признанието от пациентите на д-р Бенчев не закъснява, след като бургаският лекар спасява живота на 4-месечно бебе с уникална и сложна операция.

 

Вижте всички актуални Новини


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички