Защо картофите трябва да се варят с кората?

Потапят се в тенджерата само когато водата е вряла

Защо картофите трябва да се варят с кората? | StandartNews.com

Много хора допускат една груба грешка, когато варят картофи, въпреки че това е най-простата операция. Най-често човек облива картофите със студена вода. В резултат на това по време на процеса на готвене те губят повечето си хранителни вещества. По-правилното решение би било суровите картофи да се поставят във вряща вода и да се осолят едва, когато станат меки.

Пресните картофи - старателно измити или обелени - трябва да се потопят във вряща вода и да се варят на умерен огън 15-20 минути. Старите картофи трябва да се варят с кората, защото всичко най-ценно е под нея. В случай на белене, кората се обелва възможно най-тънко. Картофите, предназначени за картофено пюре, трябва да се нарежат на малки парчета, за да се намали времето за готвене. Във водата, в която се варят картофите, може да се добави мляко в пропорция от 250 милилитра на литър, масло и лук – тогава зеленчукът ще стане още по-вкусен.

Картофите са отличен източник на витамин С: средно голям кореноплоден зеленчук може да покрие една четвърт от дневните нужди, предава БГНЕС. Освен това, консумирайки картофи, човек получава магнезий, калций, желязо, манган, йод, натрий, сяра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай