Как да изберем интериорна врата?

Универсалните цветове се съчетават чудесно с други цветови гами в дома

Как да изберем интериорна врата? | StandartNews.com

Намирането на точната интериорна врата включва различни особености, които да съобразите, преди да се спрете на вратата по външния ѝ вид. В тази статия ще споделим с вас ценни съвети, които да приложите, когато избирате своите интериорни врати.

Начина на отваряне

Първото, което трябва да съобразите е начина, по който вратата се отваря  - дясно или ляво. Това се съобразява спрямо вашето пространство и дали ще ви бъде удобно. Грешният избор може да провали останалата ви концепция за обзавеждането. Посоката на отваряне се определя от това от коя страна са пантите, когато застанете срещу вратата. Ако са ви отдясно, то значи вратата се отваря надясно, ако пък са отляво – наляво.

Според начина на отваряне има няколко варианти за разделяне на вътрешни врати:

  • Врати с едно крило на панти – най-разпространеният вариант.
  • Интериорни врати с две крила – едното може да се отваря, другото да бъде стационарно. Подходящи са за по-представителни помещения в дома като хола.
  • Чупещи – при тях крилото може да се сгъне на няколко части и по този начин спестяват място.
  • Акордеон – представляват врати от тесни елементи, които се нагъват по водачи.
  • Люлеещи се – те се отварят и в двете посоки. Подобни врати се поставят в ресторанти, обществени места или пък за връзка между кухнята и салона в заведение.
  • Без или с филц – тук въпросът наистина е лесен. Ако е без филц, то пантите на вратите са скрити, ако пък е с – образува се характерен ръб, който покрива рамката на вратата.

Как да изберем цвета на интериорни врати?

Цветът, разбира се, е важен за интериора. Не е нужно всички цветове на вратите да бъдат еднакви в дома ви, могат да се различават, но е важно да отговарят на общата концепция, която сте си задали.

В най-добрият случай, вратата трябва да отговаря на съседните повърхности – под и стени. Можете  да заложите на контраста или пък на по-семплите цветове и всичко да бъде в преливаща се гама.

В момента тенденциите са към по-универсални цветове, които да можете да съчетаете с останалите цветови гами в дома ви. Ако искате, можете да изберете ярки цветове и по-неутрални стени, за да изградите контраст.

Друга тенденция е обаче пълното сливане на вратата със стената, за което се използва един и същи цвят. Единственото, което се забелязва е крилото на самата врата.

Как да изберете перфектната интериорна врата?

Няма установено правило как трябва да изглеждат интериорните врати. Всичко е строго индивидуално и според предпочитанията ви. Единственото условие е да имате поне няколко цвята в дома си, които да се допълват, за да избегнете хаоса.

Ако сте решили всички врати да са с еднакъв цвят, то трябва да отговарят на всички стаи, а не само на една. Начинът, по който една врата се отваря, също е изключително важен и не е за пренебрегване. Ако имате колебания коя врата или пък дали правилно сте избрали вратата си, то не се колебайте, а се свържете с нас. След консултация, заедно ще изберем най-правилното решение за интериора ви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай