Кабинетът нареди: Изпуснете спешно язовирите! (ОБЗОР)

Кабинетът нареди: Изпуснете спешно язовирите! (ОБЗОР) | StandartNews.com

Снегът в Смолянско е като 220 литра на квадратен метър дъжд, пресметна Василева

Собствениците на язовири ще бъдат принудени да изпускат водата в тях, така че да не преливат. Това предвижда една от мерките на правителството за предотвратяване на наводнения при кризисни ситуации като сегашната. Те бяха приети на заседанието на кабинета. Градоначалниците и областните управители ще трябва да осигурят проводимост на реките до 500 метра след язовирните стени, реши още правителството. Кметовете ще се погрижат за територията на съответните общини, а областните управители извън населените места, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. АПИ пък ще отговаря за почистването на критични участъци около мостовете. Освен това ще се наблюдават непрекъснато нивата на язовирите, оперативното звено в МОСВ продължава да работи 24 часа в денонощието, допълни Василева. Според нея снегът, който падна през изминалите дни, е много голям. Става въпрос за обеми от 175 до 220 литра на квадратен метър, каза министърката. Разтапянето на снега пък носи опасност от натрупването на значителни водни количества през следващите дни. Въпреки че вчера голяма част от реките започнаха да спадат, от МОСВ очакват нивата им през следващите 1-2 денонощия да се покачват заради още дъжд и сняг. Заради това вече е въведено денонощно наблюдение на язовирите край Кърджали, където положението е и най-тревожно.

Язовир "Кърджали" и "Студен кладенец" са на 80 см от преливния ръб. Работят три турбини на ВЕЦ "Кърджали" и пет на ВЕЦ "Студен кладенец", като последният е с една отворена клапа.

Междувременно пътят до Ардино бе отворен, започна и разчистване на вътрешната мрежа на територията на общината, проходимо е и до Смолян, съобщиха от Областния кризисен щаб в Кърджали. Екипи на EVN пък отстраняваха повредите по електропреносната мрежа в Ардино. Водоподаването в региона вече е възстановено, след като депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева осигури генератор за захранване на помпената станция. Над 90% от общинските пътища в Момчилград също са отворени. Допълнителни екипи на Горското са ангажирани в разчистването на падналите дървета, които блокират движението.

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването. В община Кърджали на тъмно са само в село Скална глава. Без ток и вода са 23 села в Момчилградско, 13 в Чернооченско и 70% от селата в Крумовградско. Шест села в община Кърджали пък са без вода. В региона обаче няма нито един болен човек, който да е в критично положение, съобщиха зам.-министрите на здравеопазването д-р Адам Персенски и д-р Ваньо Шарков, които вчера бяха в Кърджали. За проявено мъжество медиците от Спешната помощ ще бъдат наградени. Снегът не пощади и животните в района. Заради паднали кошари са загинали над сто животни в няколко села, съобщи д-р Георги Грозев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните. Той уточни, че са уведомили екарисажа във Варна и при първи удобен момент кола ще мине, за да прибере умрелите животни.

Въпреки че ситуацията се нормализира, бедственото положение не беше отменено и в област Смолян. Над 120 доброволци от Смолян участват в спасителни акции и снабдяват хората в затрупаните села с хранителни продукти и лекарства. Единственото място, до което все още няма достъп, е Мугла. Междувременно кметовете трябва да решават докога ще продължи дървената ваканция в училищата. Пътищата в областта пък постепенно се отпушват.
Проблем има и в област Видин. Подпочвени води превземат Новоселци, съобщи кметът на селото Панталей Панчев. От общината раздават на пострадалите чували за пясък, за да изграждат мостове, по които да стигат до входовете си. Подгизва и намиращият се наблизо ромски квартал на Видин "Нов път". Вече два месеца жителите му живеят в тревога от превземащата къщите им вода.

Вода заля и имоти в село Градец. Приижда и минаващата през селото река Тополовец. 26 къщи в село Симеоново също са залети от подпочвени води. Те активизират и свлачища, които разрушават къщите. Досега са полуразрушени 5 къщи, а 26 в момента са с вода в приземните помещения.

Заради снега проблеми има и в Сливенско, където десетки села са наводнени в различна степен. В пожарната са получени сигнали за наводнения в мазета и приземни етажи, съобщиха от полицията. Само в областния център и Нова Загора е имало 10 сигнала за наводнения, дори кметството на Старо село е под вода. Наводнени са две къщи в Кермен, както и детската градина в село Злати войвода.

Зам.-министър призна: Родопите угаснаха заради стари жици

Липсата на инвестиции от страна на електроразпределителните дружества доведоха до проблемите с тока в Родопите. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, който посети Смолян вчера.

Над 450 населени места и 69 хиляди жители все още бяха без електричество в сряда сутринта. Всички те са абонати на едно и също електроразпределително дружество - ЕВН. "Основните проблеми в електропроводите и електропреносната мрежа се дължат на липса на инвестиции в последните години. Ако тя бяха налице, нямаше да се озовем в тази ситуация", обясни Николов. Заради обилния сняг в полунощ на 7 март са били изключени 15 подстанции, а 4 стълба за високо напрежение са били пречупени, отчете още зам.-министърът. Основните повреди по електропроводите са били заради паднали дървета. За да се отстранят, веднага са били мобилизирани 32 екипа с около 140 човека и техника. Благодарение на това на 11 март сутринта само една подстанция "Ардино" не беше включена към мрежата. Заради това обаче около 80 населени места в областта вечерта още бяха без ток. Най-голяма част от тях са в общините Смолян, Рудозем, Баните и част от селата в община Неделино. За да се ускори ремонтът, с хеликоптер беше направен оглед на засегнатата елекропреносна мрежа над Баните.
Въпреки че обстановката в Смолянска област постепенно се нормализира, бедственото положение ще се отменени, когато се възстанови електрозахранването във всички общински центрове, обяви областният управител.

Мизия се измъкна от клопката на р. Скът

Обстановката в Мизия и Стара Загора се нормализира след снежното бедствие. Мизия си отдъхва след започналото покачване на река Скът, съобщи зам.-кметът Николай Нековски. Въпреки че реката се успокоява, служители на общината следят нивото й денонощно. От заливане обаче е застрашено село Оходен. Заплахата е от язовир "Лесконож" до село Голямо Пещене. До преливника му остават метър и половина. Жителите на Оходен са предупредени, че може да бъдат евакуирани в случай на опасност. Междувременно стана ясно, че нивото на язовир "Ковачево", който заля източномаришкия рудник "Трояново", спада и водата вече не изтича през преливника. Аварийните екипи продължават усилена работа по отводняването и възстановяването на подстанция "Изток". До събота се очаква да бъде възстановено изцяло движението по жп линиите на вътрешнозаводския транспорт и да се нормализира доставката на въглища към голямата ТЕЦ в комплекса "Марица-изток 2".

Награждават лекари и пилоти

Лекарите и пилотите, които шест дни помагат на хората в преспите, ще бъдат наградени. "Екипите от лекари, ръководени от директора д-р Атанас Митков, пети ден газят високите преспи, за да спасяват човешки животи с риск за собствената си безопасност. Те ще бъдат наградени за проявеното мъжество", обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък ще настоява пред премиера и президента пилотите, които участваха в спасителните операции през последните дни, също да бъдат наградени по подобаващ начин.

Депутатите изслушват 4-ма министри

Четирима министри ще дават обяснения днес пред Народното събрание за обстановката в страната и предприетите от страна на държавата действия по справянето с бедствието и щетите от него.

Депутатите ще препитват силовия вицепремиер Меглена Кунева, както и министъра на енергетиката Теменужка Петкова за ситуацията в засегнатите области и координацията на държавните структури. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пък ще даде обяснения относно действията и мерките, предприети от държавните органи и институции във връзка с преодоляването на бедственото положение в страната и по-конкретно в Кърджалийска, Смолянска и Хасковска област, предизвикано от обилните снеговалежи. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пък ще представи пред народните избраници предвидените превантивни мерки за предотвратяване на наводнения и преливане на язовири, които могат да бъдат предизвикани от топенето на снеговете.

Свлачище надвисна над две села

В страх да бъдат откъснати от света живеят 1700 души в селата Конарско и Бунцево. На 1 километър след отбивката за населените места от пътя Якоруда - Велинград периодично се срутват огромни земни маси. Те повличат и десетки борови дървета по склона, които запречват шосето. "След снега на няколко места имаше срутвания на земни маси и дървета. С общи усилия успяхме да изчистим пътя и да осигурим достъп за автомобили към двете населени места, но проблемът остава", заяви кметът на село Конарско Ахмед Ахмед. В селището живеят почти 1200 души, още 500 са в другото населено място - Бунцево. Хората минават със страх по пътя към домовете си, а им се налага често да пътуват до общинския център.

Глоби до 50 000, ако държат водата

От хиляда до 50 хиляди лева стигат глобите за задържането над безопасните количества води в един язовир. Санкцията е толкова висока обаче само при повторно нарушение. При първо собствениците на язовири ще отнесат глоба едва от 1500 до 5000 лв. Аналогична е ситуацията и с непочистването или замърсяването на речните корита. При първо нарушение глобата е от 5 до 15 хиляди. При повторно пък съответно е от хиляда до 50 хиляди лева.

М-тел с компенсации

М-тел ще даде компенсации на клиентите си, които са имали нарушена връзка в снежната буря от последните дни. Това съобщиха от компанията вчера. Клиентите на договор ще получат 50% отстъпка от месечната такса, а при предплатените абонати компенсацията е от 60 безплатни минути в рамките на мрежата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай