Извор на Самуиловите войни лекува очите

Извор на Самуиловите войни лекува очите  | StandartNews.com

Благоевград. Храмът, в който Исус е нарисуван като космонавт. Така е прочута уникалната църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско.

На практика обаче повечето посетители идват тук заради славата на лековитото аязмо. То блика в двора на църквата и пред него почти винаги има опашка. Хората си носят шише или друг съд, за да си напълнят от лековитата вода. Не пропускат и да се снимат за спомен. Аязмото извира под основите на източната част на храма, но от години водата е изведена встрани от светата обител. Винаги с еднакъв дебит, водата нито се увеличава, нито намалява. И в най-лютите зими не замръзва. Дъното пък непрекъснато е покрито със стотинки. Монетите хвърлят вътре за късмет и здраве нашенци и чужденци. Една година дори ябълката, която расте до чудодейната вода, цъфна не веднъж, а два пъти - и през пролетта, и през есента.

В самата църква пък са изрисувани войниците на българския цар Самуил. Те мият слепите си очи от същия този извор. Според легендата много от тях след злощастната битка в планина Беласица са минали през Добърско на път за Рилския манастир, но останали да зимуват тук. Харесали им местните моми, задомили се и създали прочутата добърска школа на певци слепци. А край църквата и до днес е запазен изворът, който лекува болките на очите. Няколко измивания в него и забравяте за проблемите със зрението, уверяват жителите на селото. Разбира се, не става въпрос за тежки увреждания на очите. Няма как да оправи слепота, глаукома, перде на окото. Но лекува заболявания като ечемик, сърбене и други по-леки инфекции. "Преди време и аз страдах от очите, но започнах да ги мия редовно на извора и ги излекувах. Заради лековитата вода насам идват доста гости не само от страната, но и от чужбина", категоричен е кметът на Добърско Никола Найденов. Почти всички си тръгват с най-малко едно пълно шише с вълшебната течност. Често местните хора изпращат от нея на свои роднини и близки в други краища на България.

Тези, които пристигат по 2-3 пъти в селището заради чудодейната сила на водата, стават все повече. Това е така, тъй като са се уверили, че живителната течност наистина облекчава болките на очите. "Почувствали са подобрение и затова пак бият път до нашето село, за да си осигурят нови количества от лековитата водица. Млад мъж, чийто корени са от Добърско, но израснал в село Дорково, община Велинград, също се увери в силата на водата. Иван сега е учител в София. Преди време негов колега бил с ученици на зелено училище в региона и чул за вълшебните свойства на извора", разказва кметът Никола Найденов. Мъжът страдал почти непрекъснато от ечемик на едното око (б.а.- малък абсцес на клепача). Правили му операция, изрязали образуванието, но скоро то пак се появило. Тогава разбрал за лечебната вода в Добърско и се появил в двора на църквата. Измил си очите, напълнил си съд с живителната течност. В продължение на повече от 10 дни миел очите си с нея и накрая нямало и следа от ечемика на окото му. "След това и Иван, който има проблем с очите, побърза да дойде при извора. След месец ми звънна и ме увери, че състоянието му се е подобрило значително. И сега редовно пращам от чудодейната вода на други столичани, те я търсят най-много", споделя селският управник. Според него лечебната сила на изворчето се дължи на факта, че се намира почти в самата църква, която е уникална.

Построена е през 1614 година, но се смята, че на същото място е имало стар храм. "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е изграден като трикорабна базилка от будни и заможни местни жители. Той е уникален не само по своята архитектура - наполовина в земята без купол и камбанария, но и със своите 460 стенописа, на които реставрация не е правена. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици. Една от забележителните икони е и сцената "Преображение Христово", известна още като "Исус в космическа ракета".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай