Изпратихме последния военен контингент за Афганистан

Изпратихме последния военен контингент за Афганистан | StandartNews.com

Стара Загора. Последният голям военен контингент от Българската армия в състава на международните сили за поддържане на реда и сигурността в Афганистан бе изпратен официално във вторник в Казанлък. Воините, общо 360, са от 61-ва Стрямска механизирана бригада, дислоцирана в в Карлово и в Града на розите. Те ще охраняват международното летище в Кандахар през следващите 6 месеца.

„За тези 12 години, в които участвахме в бойни мисии в Афганистан с над 9 хил. войници, а и в други международни операции България спечели признанието, че е не само консуматор на сигурност, а заедно с държавите от международната общност допринася за мира и спокойствието в света", заяви в словото си министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той уважи официалната церемония по изпращане на воините и им пожела успешна мисия. Заедно с него бяха началника на Генщаба генерал Сиемон Симеонов, генерали и висши офицери от Българската армия. Военният министър припомни решението на своите колеги от страните-членки на НАТО, че от началото на идната година ще има друга операция в Афганистан, но нейните параметри и същност тепърва щели да се уточняват. България била готова да участва и в тази нова операция, но вече с ограничен военен състав – до 100-110 души, и то главно в обучението на афганистанските сили за сигурност.

Министър Найденов подчерта, че последният ни военен контингент в Афганистан ще осигурява мира и спокойствието в една напрегната обстановка, когато ще се проведе втория тур на президентските избори в страната. Освен това имало много фактори, които правели всичко възможно да сринат всичко постигнато дотук от международните сили за налагане на мирния живот и сигурността в Афганистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай