Италианците измислиха "Случаят Антонов"

Митът за българската следа в покушението срещу папата тръгва на днешния ден преди 31 години

Италианците измислиха "Случаят Антонов" | StandartNews.com

Днес е 18 август. 230-ият ден от годината според Грегориянския календар. До края й остават още 135. Историята е белязала с доста интересни събития тази дата. На 18 август 1201 година е основана столицата на Латвия - Рига. На същия ден, но през 1743 година на руския престол се възкачва цар Петър Първи. През 1958-а пък на осемнадесетия августовски ден излиза скандалният роман на Владимир Набуков "Лолита". В още в по-ново време - 1962 година, в концерт на почти неизвестната група "Бийтълс" се появява новият й барабанист Ринго Стар.

България ще започни този ден с факта, че през 1917 година през Първата световна война армията й започва едномесечна офанзива по Солунския фронт. Минават десетилетия, за да дойде 18 август 1982 година, когато западните информационни агенции съобщават за статия на американската журналистка Клеър Стърлинг, в която се лансира българската следа в атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Тя е публикувана в списание "Рийдър Дайджест", в което един от шефовете му е Димитър Паница.

Казват, че българите в Рим са посрещнали със смях новината, че представителят на БГА "Балкан" в италианската столица Сергей Антонов е арестуван и обвинен като съучастник в покушението срещу Светия отец. Това става на 25 ноември 1982 година. Месеци преди това на 13 май 1981 година, сряда, на плаца "Свети Петър" във Ватикана, докато излиза на площада, папа Йоан Павел II е тежко ранен от Мехмед Али Агджа, член на ултранационалистическата турска организация "Сивите вълци". Улучен е с четири куршума, загубил много кръв, но според думите му е спасен от Света Богородица.

Хората, които познават отблизо Сергей Антонов, твърдят, че той е фин, интелигентен, кротък, работлив, честен и точен. Затова доста години е несменяем представител на авиокомпанията ни в Рим. Покойният Асен Марчевски дванадесет години е официалният преводач на българското посолство в Рим, познава всички документи и е присъствал на разговорите, свързани с т.нар. българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Приживе той разказваше пред "Стандарт":

"Италианските тайни служби са в основата на обвинението срещу България. Защо? Защото не могат да тръгнат срещу СССР. Търсят някоя малка държава, чрез която да ударят Съветския съюз. Това е времето на Рейгън, който се бори с Империята на злото. Щом въпросните служби решават да атакуват България, започват да търсят подходящ човек, срещу когото да насочат стрелите си. Той не може да е дипломат, защото не могат нищо да му направят. Служител на техническите служби обаче може да бъде арестуван само защото е минал на червено с колата. Спират се на Антонов. Той живее сам и лесно могат да го следят.

Речта на прокурора продължава 31 часа. Обвинението се крепи само на показанията на турския терорист. В края процеса защитата изброява 116 лъжи на Агджа, заявени пред съда, от които по време на процеса той се отказва.
Години след това през 2005 година италианският следовател Фернандо Импозимато, който периодически обича да се изказва по делото "Антонов", лансира версията, че Сергей е превозил тримата турски терористи до площад "Свети Петър". Свидетели обаче доказват, че точно на този ден, 13 май 1981 г., от 13,10 до 17,15 часа българинът е бил в службата си, въобще не е напускал, продавал е билети, говорил по телефона и там чул за покушението срещу Светия отец.

Сергей Антонов прекарва години в италианските затвори. В крайна сметка е "оправдан поради липса на достатъчно доказателства. Това не е най-коректното решение, но според Марчевски, ако го бяха оправдали напълно, то това значи, че италианските следствие и съд трябваше да си признаят, че твърде късно са разбрали истината. А за да приключат следствието и съдебното дело, службите, съдът и полицията изхарчиха над четири милиарда италиански лири. Това прави четири милиона долара разходи, които плати италианският данъкоплатец.
Асен Марчевски разказваше, че папа Йоан Павел II никога не е обвинявал българи и страната ни за този позорен акт. На три пъти, пред официални делегации, той е заявявал, че не вярва България да има каквото и да е съучастие в това престъпление. Пред високопоставени наши представители той казвал: Не вярвам българин да е стрелял или подготвял атентат срещу мен. Уверен съм, че българин не може да стреля срещу поляк. Защото българите знаят, че Владислав Варненчик е дал живота си в битка за свободата на братята българи.

Клеър Стърлинг е родена в Куинс, Ню Йорк, през 1919 година. Учи в Бруклин икономика, а в Колумбийския университет - журналистика. Утвърждава се като една от водещите разследващи пера. През 1984 година публикува книгата "Време за убийци", посветена на ролята на социалистическите тайни служби в покушението срещу папата. В нея не е отмината и "заслугата" на България в един от най-значимите атентати на двадесети век.

Клеар Стърлинг почива от рак през 1995 година в гр. Ареца, Италия.
Сергей Антонов се завръща в родината си с разбито здраве и психика. Работи в БГА "Балкан", но отбягва всякакви контакти. Умира в самота на 2 август 2007 година.

Папа Йоан Павел II, при посещението си в България, официално потвърждава, че никога не е вярвал в "българската следа". Светият отец почива на 2 април 2005 година.

По настояване на простреляния от него папа Мехмед Али Агджа е помилван от италианския президент. Екстрадиран е в Турция, където лежи за убийство на журналист. На 18 януари 2010-а той излиза от затвора. Вече на свобода терористът обявява края на света. Казва, че атентатът му е бил поръчан от тогавашния външен министър на Ватикана Агостино Казароли, а българската следа била пусната, за да се дестабилизира СССР и комунистическият блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай