Понеделник,

Историк № 1 става на 70

От: Администратор -
1866
Историк № 1 става на 70
A
A
A

Не се броя за бохем, казва Божидар Димитров

Той е най-популярният български историк и мъжкар. Носи му се славата и на бохем. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обаче отрича. "Случвали са ми се много неща в живота - весели, чудни, ама не защото съм бохем, а защото така е станало", казва той. На джиесема му звъни мелодията "Велик е нашият войник".

Биографията му е изпъстрена с интересни моменти. От моторист корабни двигатели II степен израства до професор по история. Бил е леководолаз.

Под водата често намира амфори и антични котви. Това ражда интереса му към историята. През 70-те години на 20. век е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. Студена война. В началото на 1998 г. се прави опит да бъде забъркан в сексскандал заради негово интервю от 1995-а. Бил е депутат, а от 27 юли 2009 година е министър без портфейл в правителството на ГЕРБ до 19 декември 2010 година.

Професор Димитров твърди, че е имал необикновения късмет в университета да бъде възпитаник на големите Александър Фол, Васил Гроздев и Николай Генчев - забележително поколение талантливи историци, скъсали с догмите на ортодоксалната марксистка историография. Директорът на НИМ с гордост казва, че това, което е като историк, дължи на 90 процента на тях. Другите 10 идват от неговата вродена любознателност и интерес към историята още от дете. Резултатите от научноизследователската му работа са 36 монографии и над 300 научни публикации, статии, аналитични рецензии в областта на средновековната българска история. Всички те са не "предъвкване" на стари публикации от други автори, а нов поглед върху отрязъците от миналото, въз основа на новооткрити от него документи. Защитил e през 1986 г. докторска дисертация, тогава кандидат на науките и на следващата година степен старши научен сътрудник II степен. Професорът участва в организацията, финансирането и нерядко и лично в мащабните археологически проучвания в Бургаска област. В Созопол (некропола) и остров Свети Иван, Дебелт, Маркели (Карнобат), Странджа, крепостта при село Българи, Урдовиза, Ахтопол, Меден рид... Като част от кариерата си смята и проучването на българските паметници в Македония в най-ново време. А също и опазването и развитието на Националния исторически музей, реставрацията на Боянската църква, Земенския манастир, Църквата в село Добърско, изграждането на пантеона на българските царе в църквата "Свети 40 Мъченици" във Велико Търново, 26 военни гробища и паметници в Македония, България и Сърбия. Участвал е и в изграждането на храм паметника в местността Петрова нива, Бургаско, двете български църкви в Одрин и т.н.

Директорът на НИМ Божидар Димитров на 3 декември навършва 70 години. В навечерието на неговия юбилей "Стандарт" потърси популярния историк, който разказа интересни, неизвестни или малко популярни истории от младостта си.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички