Истинските истории на реликвите, които търси Идиана Джоунс

Киновеликаните Джордж Лукас и Стивън Спилбърг използват екшъна, за да насочат вниманието към ценните съкровища

Истинските истории на реликвите, които търси Идиана Джоунс | StandartNews.com

Циферблатът на съдбата е най-новият артефакт във филма, който ще се появи по кината на 30 юни

Когато става въпрос за художествените филми, особено пък от фентъзи жанра, е трудно да се отделят фактите от измислицата. Така е и в случая с вълнуващите приключения на киногероя Индиана Джоунс и неговите разтърсващи истории, станали любими дори на археолозите. От името на богати клиенти, неговия университет и дори самото правителство на Съединените щати, проф. Хенри Джоунс (както е истинското му име) се отправя често в търсене на древни артефакти от цял свят и обикновено не е единственият, който ги преследва. Индиана се изправя срещу нацисти, китайски гангстери, поклонници на древни култове и съветски шпиони, само за да се увери, че свещените реликви няма да попаднат в ръцете на лоши хора и да променят съдбата на света.

Авторите на поредицата за Индиана Джоунс - двамата киновеликани Джордж Лукас и Стивън Спилбърг - използват екшъна, романтиката и приключенията, за да насочат вниманието към ценните съкровища. Докато измислят сюжета за всяка вълнуваща приказка, те черпят от реални исторически факти и ги вплитат в нещо, което да развълнува публиката и да я накара да се заинтересува от водещите световни култури. Двамата намират хитри начини да обвържат Индиана Джоунс с някои от най-великите археологически находки, с които светът се е сблъсквал. Ето каква е истината за най-важните реликви, използвани в поредицата за Индиана ДжоунсЕ

  • Идолът на плодородието от племето Чачапоя

Идолът на плодородието е едно от първите "чудеса", които влизат в полезрението на феновете в "Похитителите на изчезналия кивот", докато Индиана Джоунс, или Инди, както го наричат на галено, обмисля как да вземе стауетката, като я замени с теглото й в пясък. 20-сантиметровият артефакт от масивно злато, изобразяващ богинята на плодородието на инките, известна като Пачамама, е бил поставен в нейния храм през 64 г. пр. н. е. и скрит от храмовите свещеници дълбоко в джунглите на Перу. Достижим е чрез серия от капани, които трябва да бъдат преодолени от най-смелите представители на племето Чачапоя. Да стигнат до идола е трудно, но да го вземат, оказва се, е още по-трудно, тъй като трябва точно да пресъздадат теглото му, иначе задействат сложната система за самоунищожение на храма.

Идолът, представен в "Похитителите на изчезналия кивот", се базира на истинската родилна фигура от Дъмбъртън Оукс, наречена така заради включването й в предколумбовата колекция от артефакти в Дъмбъртън Оукс. Изобразява ацтекската богиня Тлатцолтеотл, въпреки че приликата е спорна. Това е един от по-малко мистичните и по-реални от гледна точка на действителността артефакти, които дават началото на приключенията на Инди.

  • Дискът към жезъла на Ра

Според историята във филма е открит през 1926 г. от известния археолог Абнър Рейвънуд. Дискът на жезъла на Ра по-късно е предаден на дъщеря му Мериън, която го продава на Индиана Джоунс през 1936 г. за три хиляди долара. Когато се постави върху проста дървена тояга, "висока шест кадама" (като един кадам е премахнат в знак на уважение към еврейския Бог Яхве), тоягата на Ра може да се използва в Стаята с карти в Танис, за да посочи Кладенеца на душите, където се намира Кивотът на завета. Надписът по периферията на диска е на древна форма на иврит и обяснява как точно да се избегне наказанието от отварянето на Кивота.

В действителност, категорични са учените, не съществуват диск или жезъл на Ра, но артефактът е важен за великолепната история на филма и е забавен начин да накара Индиана да мине през Египет на път за древна Палестина.

  • Кивотът на завета

Кивотът е библейска реликва, свързана с невероятна божествена мощ. Търси го Индиана Джоунс, търсят го и нацистите в "Похитителите на изчезналия кивот". Създаден през 1400 г. пр. н. е. от древните евреи. Предназначението му е да съхранява натрошените скрижали от десетте Божи заповеди, след като са били разбити от Моисей. Предполага се, че Бог е заповядал на евреите да носят позлатения сандък, докато бродят към Обетованата земя. Тези, които носели ковчега, били предупредени да не го гледат, защото ако го направят, ще бъдат поразени от огромната сила на реликвата.

Учените от векове спорят за истинската история на Кивота на завета. Но включването му в плановете на Адолф Хитлер за световно господство го прави очарователен по причини, различни от невероятните му сили. Хитлер очевидно е успял да пренебрегне еврейския произход на реликвата, за да контролира нейните божествени свойства, надявайки се да направи армиите си непобедими.

  • Камъните Шанкара

В "Индиана Джоунс и храмът на обречените" се казва, че петте камъка Шанкара са получили името си от момента, в който индуисткият бог Шива ги е дал на Шанкара на планината Калиса, напътствайки го да ги използва в битката си срещу злото. Когато камъните са събрани заедно, те светят от съдържащите се в тях диаманти, физическо проявление на появата на Шива, сигнализирайки топлина и светлина за приятелите и опустошително разрушение за враговете. След като Шанкара умира, камъните са разпръснати и продадени, губят се в продължение на стотици години.

По времето, когато Инди е натоварен със задачата да намери камъните Шанкара, няколко от тях заровени под двореца Панкот, те вече се смятат повече за мит, отколкото реалност. Въпреки че са измислени за сюжета на филма, те са комбинация от няколко реални елемента. Единият е юперлит - флуоресцентна скала в американския щат Мичиган, която много прилича на осветените камъни Шанкара. Другите, разбира се, са историите около самите камъни, които произлизат от митологията за индийския бог Шива.

  • Кръстът на Коронадо

Представен в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" като артефакт, търсен от Инди по време на юношеските му приключения в щата Юта, Кръстът на Коронадо е златно разпятие, инкрустирано със скъпоценни камъни, което, както се твърди, някога е принадлежало на император Юстиниан II. Наречен на испанския конквистадор Франсиско Васкес де Коронадо, който го е получил от легендарния Ернан Кортес през 1526 г., за кръста продължават да се носят слухове, че в блестящото му тяло е вложено парче от Христовия кръст. Когато Коронадо тръгва да търси Седемте златни града, той изгубва кръста, а реликвата в крайна сметка се озовава в гробница в САЩ.

През 1912 г. двама авантюристи, Индиана Джоунс и неговият приятел Хърман откриват кръста, след като иманяри са проникнали в пещерите с надеждата да намерят това, което конкистадорите са скрили там. Въпреки че Инди не успява да го придобие този ден, той щеше да го намери отново през 1938 г., когато вече е известен археолог. Докато артефактът е изцяло измислен и създаден за филма, той се основава на реални исторически личности, за да добави автентичност към филма.

  • Светият Граал

Твърди се, че това е бокалът, използван от Исус Христос на Тайната вечеря, както и съдът, събрал кръвта му след като е бил прободен от Копието на Лонгин. Светият Граал от "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход" е бегъл поглед към библейските предания, а по-късно също е свързан с легендата за крал Артур. Смятана за позлатен потир, достоен за Царя на царете, чашата, за която се казва, че дарява безсмъртие на всеки, който пие от нея, всъщност е скромна дърводелска посуда, направена от глина. Въпреки че може да е бил небрежен в някои части от изучаването на Библията, Инди знае как да избере правилния потир в края на "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход" .

Разказите за Светия Граал се различават много през столетията, но има една непрекъснато налагана от авторите на художествена литература история, че Йосиф от Ариматея взема Граала със себе си в Англия и го оставя в това, което по-късно ще стане абатство Гластънбъри, докато не бъде изгубен за хиляда години и в крайна сметка намерен от самия крал Артур. После попада под закрилата на Братството на Кръстовидния меч и е защитен от древен член на Ордена на рицарите тамплиери, докато някой достоен не дойде да го поиска в Каньона на Лунния сърп. Силата на Граала помага на Хенри Джоунс-старши да надделее над смъртта.

  • Кристалният череп на Акатор

Благодарение на продължило дълго и обсебило живота на проф. Харолд Оксли проучване, в "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" боговете на племето Уга са открити като тринадесет същества от друго измерение, с кристални скелети и черепи, които притежават невероятни свръхестествени способности. Конкистадори като Франсиско де Ореляна, за които се смята, че търсят изгубения златен град Елдорадо, в крайна сметка откриват Акатор. Един от черепите се озовава в гробището Чаучила и Оксли го намира там.

Педантичните бележки на проф. Оксли, които водят Индиана Джоунс по маршрута, определен от неговия бивш ментор, включват череп с мощен магнетизъм и свръхестествени способности. Въпреки че не притежават нищо подобно, черепите, на които са базирани версиите на филма, могат да бъдат намерени в древната култура на ацтеките. Експертите все още се чудят как са създадени толкова перфектно от прозрачен и млечен кристал без забележими следи от използване на елементарни инструменти.

  • Циферблатът на съдбата

Циферблатът на съдбата е най-новият артефакт, представляващ интерес за Индиана Джоунс, както и за неговите конкуренти, в "Индиана Джоунс и Циферблата на съдбата", който ще се появи по кината на 30 юни. Предполага се, че е създаден от Архимед през 213 г. пр.н.е. 2200-годишната реликва се базира на механизма от Антикитера, намерен през последните години на Втората световна война във влак от проф. Джоунс и неговия сътрудник Базил Шоу. В крайна сметка Шоу започва да се влияе от устройството, но не и преди да разкаже на дъщеря си за способността му да променя историята.

От изтеклата вече информация за филма знаем, че героинята Хелена Шоу се съюзява с Индиана Джоунс, за да предотврати попадането на Циферблата в грешни ръце, като например тези на Юрген Волер, нацист, превърнал се в изследовател на НАСА, който е решен самият той да го открие. Волер не само иска да пресъздаде света по свой образ, но също така и да коригира някои от "грешките" на Хитлер. Индиана Джоунс е изправен пред сериозен избор и трябва да реши дали да върне времето назад за някои от своите грешки в живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай