Искат стена на позора за прокурори двойкаджии

Кандидати се борят за ВСС с идеи за нов ред в Темида

Искат стена на позора за прокурори двойкаджии | StandartNews.com

София. В сайта на ВСС да се публикуват мотивите за прекратяване на обществено значими дела от прокуратурата в досъдебна фаза. Това е идея, залегнала в една от концепциите на 17-те кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота.

Предложена е от номинирания от независимите депутати юрист Тодор Мерджанов.

В съдебната ни история има десетки случаи на неразкрити знакови убийства на персони от престъпния свят, при които разследването не е стигало до обвинителен акт и е било прекратявано поради липса на достатъчно доказателства. Единственото покушение срещу представител на ъндърграунда, което стигна до съдебна зала, бе на един от босовете на СИК Милчо Бонев - Бай Миле, по което обаче подсъдимите бяха оправдани.

Издигната от ГЕРБ съдийка от Върховния административен съд Светла Петкова пък предлага да се извадят на светло в магистратските среди имената на юристите, които чрез решенията си са станали причина за осъждането на България в Страсбург. Това според нея трябва да се отрази на показателите им за професионализъм при оценката за работата им и кариерно израстване.

Мерджанов предлага още инспекторатът на ВСС да извършва атестирането на магистратите. Според него проучването на кандидата от тях и оценката им щяла да бъде по-обективна.Следователят Ясен Тодоров, номинация на "Атака", смята, че заплатите на служителите в съдебната система трябва да се повишат, за да станат като на европейските им колеги. "Никъде по света правосъдието не е евтино.

Трудът на магистратите е особена категория труд, от който зависят съдбите на много хора, и този труд заслужава да бъде адекватно възнаграден", казва Тодоров.

Парламентът ще попълни своята 11-членна квота във ВСС на 26 септември. Дебатите ще се предават пряко по БНТ, БНР и в интернет страницата на Народното събрание. Няколко дни по-рано, на 11 септември, депутатите от правната комисия ще изслушат всички кандидати за кадровици в Темида. Заседанието ще се предава в сайта на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай