Искаме повече сигурност, но държим на правата си

Искаме повече сигурност, но държим на правата си | StandartNews.com

Около 32% от българите смятат, че законопроекти като този за борбата с тероризма са посегателство върху правата на гражданите. Според 56 на сто от живеещите у нас обаче те помагат. Останалите признават, че не са запознати с опциите на този закон и не могат да изберат между свободата и сигурността. Това сочат резултатите от актуално проучване на „Галъп интернешънъл", проведено в периода 14-19 юли.

По-младите са по-чувствителни на тема свобода, но дори и в техните отговори надделява нуждата от сигурност.

По-възрастните пък държат на опазването на реда. То надделява и сред отговорите на левите привърженици, но със съвсем малко. Очевидно социалистите са склонни на критика към властта, респективно - и към законопроекта срещу тероризма.

62% от участвалите в проучването избират опцията „няма значение дали осъдените за престъпления са много или малко, важно е да се спазват правата на хората". 36 на сто пък казват, че „дори да бъдат частично ограничени някои права на хората, важното е да има повече осъдени за престъпления".

За да се провери афинитетът към „здрава ръка", на респондентите бил зададен и контролен въпрос за дейността на несъществуваща институция – Агенция за борба с имигрантите. 42% от запитаните одобряват създаването й, а 41% - не, пише Нова ТВ. Така въпросната „агенция" се нарежда сред най-одобряваните институции у нас. Това допълнително доказва, че мигрантската вълна предизвиква огромно напрежение в масовото съзнание и лесна подкрепа за всякакви мерки срещу нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай