Искаме 6 млн. евро за бежанците от Еврокомисията

Планират се бежански центрове от "затворен тип", които не могат да бъдат напускани

Искаме 6 млн. евро за бежанците от Еврокомисията | StandartNews.com

София. България е поискала 6 млн. евро помощ за бежанците от Европейската комисия, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев след извънредното заседание на правителството, на което бе обсъдена бежанската криза. По думите му имиграционният натиск към страната се засилва, но би било много скъпо да се спре преминаването на границата. Той обаче уточни,  че почти 100% от преминаващите границата се задържат.

Йовчев съобщи също, че се планира изграждане на бежански центрове от "затворен тип", които хората няма да могат да напускат. Те ще са предназначени за бежанци, за които е преценено, че няма да могат да се интегрират в обществото.

Заседанието на кабинета трая близо три часа, а единствената точка в дневния ред беше за мерките, които страната ни трябва да предприеме по отношение на бежанските потоци.

По последни данни над 6600 бежанци са дошли у нас, като около 4000 от тях са сирийски граждани.

"България е поискала допълнителна финансова помощ от Европейския съюз за справяне с бежанския поток в размер на 6 млн. евро. До края на тази седмица очакваме да стане ясна сумата, която ще ни бъде отпусната", допълни още Йовчев.

"Системата за наблюдение на българската граница е съвременна, тя функционира много добре, и почти 100% от всички хора, които минават през граница, се задържат", заяви Йовчев.

„Не е възможно да преминават хора, които да не се задържат", подчерта Йовчев. Той отбеляза, че с тази информация иска да разсее една митология за наблюдението и охраната на българската граница, която се използва в обществото от хора, които нямат познания, и от други, които имат, но ги използват по некоректен начин, по отношение на наблюдението и охраната на българската граница.

„Имаме възможност да разположим физически хора и технически средства така, че да не допуснем преминаване на граници", уточни вицепремиерът. По думите му обаче - това ще е изключително скъпо от една страна и от друга "едни такива мерки не могат на сто процента да спрат потока, включително и от гледна точка на международни споразумения".

Има хора, които припадат на границата. Имаше бременна жена, която бе транспортирана, за да роди на българска земя", отбеляза още Цветлин Йовчев.

Правителството ще работи към задействане на европейска директива, която ще позволява да се изграждат центрове за настаняване на бежанци от закрит тип. Настанените в тях бежанци няма да могат да ги напускат и да се връщат обратно свободно, както е сега. „Ние не можем да върнем тези хора в Сирия, но не можем и да ги пуснем свободно да се разхождат", каза Йовчев.

Заседанието на правителството е било посветено на оценка на утежнената ситуация, предизвика от засиления миграционен натиск върху България, рисковете, породени от този натиск, конкретните мерки, които са взети до момента, и насоките, в които в най-кратък срок трябва да бъде изготвен план за справяне на ситуацията.

„Ние имаме увеличение на имиграционния натиск спрямо България", заяви вътрешният министър. По думите му, факт е една усложнена обстановка в Близкия изток и в следващите месеци не може да се очаква да има разрешение на проблема.

Йовчев изброи всички мерки, които правителството предприема по отношение на справяне с бежанските потоци, които влизат в страната. Правителството е в постоянна комуникация с България червен кръст (БЧК).

„Страната ни получава директна помощ по линия на ФРОНТЕХ, като те ще ни изпратят 29 служители. Ние сме поискали от тях 50 служители", посочи Цветлин Йовчев и добави, че има подписан и двустранен план с Агенцията за подпомагане и търсене на убежище. Йовчев определи като добра мярка разкриването на двата нови центъра за настаняване на бежанци, както и създаване на разпределителен център в Елхово.

Над 2000 допълнителни легла са осигурени за бежанските центрове от различните ведомства", отбеляза още министърът на вътрешните работи.

Цветлин Йовчев подчерта, че България поддържа двустранен диалог с Турция и Гърция.

„От Турция имаме уверението, че ще се създаде тристранен център между Турция, Гърция и България на „Капитан Андреево", както и ще се подобрят постоянните патрули по отношение на бежанците", отбеляза вицепремиерът.

На 24 ноември Йовчев ще се срещне с гръцкия си колега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай