Интериорно осветление за уютен дом

Цветовете, формите и материите са елементите, които преобразяват дома

Интериорно осветление за уютен дом | StandartNews.com
  • Цветовете, формите и материите са елементите, с които в едно помещение можем да създадем уютна визия, а най-важното средство за отличен краен резултат е правилното осветление.

Как разполагаме лампите, къде попада светлинният конус и как комбинираме различно ярка светлина, буквално и преносно може да означава разлика като между деня и нощта в едно помещение. Нуждаем се от светлина, за да можем да виждаме добре, и независимо от разположението на лампите и каква яркост избираме за тях, можем да създадем различна атмосфера и да влияем върху начина, по който се възприема дадена стая и нейната функционалност да бъде подсилена. Можем да подчертаем онова, което ни харесва, и да разсеем вниманието от друго, от което не сме особено доволни. Лошо осветените стаи не само стават по-неуютни, но и изискват да се напрягаме повече, за да можем да видим детайли, с което рискуваме да си причиним главоболие и да се изморим. Тъй като се налага да се напрягаме повече, за да виждаме при лошо осветление, може да изпитаме затруднения с концентрацията, а това води до по-ограничено търпение и работоспособност. С други думи, подходящото осветление е важно не само за да виждаме добре, но и за да се чувстваме добре при всякакви условия в ежедневния ритъм на живот.

Снимка: zappriani.bg

Когато избирате осветлението за своя дом, най-добре е да ползвате професионална консултация от специалисти по темата. На българския пазар специално в сектор Интериорно осветление ние потърсихме мнението на екипа на Studio Zappriani.

Изцяло семейна компания за висококачествено ръчно изработено абажурно осветление, основана през 2012-та година в Грац, Австрия, собственост на съпрузите Богомил и Ния Запрянови – партньори в бизнеса и вдъхновението - продуктите с лейбъла Zappriani са познати не само в България, но в Австрия, Германия, Франция, Чехия, Унгария, Австралия и Америка. Дейността и производството на компанията са позиционирани основно в гр. София, където работят ежедневно с едни от най-продуктивните архитекти, интериорни дизайнери, строителни инвеститори и крайни клиенти, а сега ще споделят основни детайли за правилния подбор на подходящото осветление за Вашия дом:

 

Снимка: zappriani.bg

  1. Винаги първо трябва да вземете предвид предназначението на стаята/зоната, за да прецените силата на светлината от таванното осветително тяло - в зони като кухня, трапезария, всекидневна и баня ще е необходима повече и по-ярка светлина, докато спалнята, детската,  и коридора не се нуждаят от твърде силна светлина и осветяване на различни нива.
  2. Тъй като таванните осветителни тела са основните светлинни източници за осигуряване на общото осветление в помещението, необходимо е да изчислите обема на стаята и общата стойност на лумените правилно, за да прецените броя и вида им.
  3. В зависимост от големината на стаята/зоната, може да монтирате едно или повече осветителни тела на тавана, които могат да бъдат еднакви или различни по големина.
  4. Съчетавайте стилово таванните осветителни тела с другите източници на светлина в помещението – лампиони, настолни лампи, аплици и полилеи.

Осветлението не е просто помощно средство, за да можем да виждаме по-добре в мрака, но и инструмент с почти еднакво важната функция да изтъкнем и акцентираме върху неща, които харесваме – например картина, красива книга в библиотеката, мебел или защо не архитектурен детайл или тапет.

Снимка: zappriani.bg

За избор на основно таванно осветление, първата препоръка за уютен дом е да имате плафон с текстилен абажур. Плафони са вид абажурни основни осветителни тела с плоска, сводеста или куполна цилиндрична форма, които са плътно фиксирани на тавана и са затворени в долната част, посредством специална бленда, която придава дифузност на осветяването. Самото наименование идва от френската дума ‘plafond’ - ‘таван’. Плафонът обикновено е и разположен максимално близко към тавана, което осигурява най-оптимално разсейване на светлината в обема на помещението.

На българският пазар се предлагат плафони с различно качество в интересни и разнообразни форми, материали за изработка и тип осветяване, с опция за регулиране или смяна на цвета на светлината и с модерни светлинни ефекти, което ги прави естествен предпочитан избор за основното осветление в стаи като кухня, спалня, детска стая и всекидневна.

Studio Zappriani изработва плафони в различни размери: от Ф10 до Ф150; с различна височина, вид текстил и цвят; с възможност за фасунга с до 6 крушки; Изработка на плафони с цвят по RAL, както и изработка на брандирани рекламни плафони, подходящи за заведения, хотели, офиси и обществени площи. Всички осветителни тела се изработват от екипа на студиото, под ръководството на майстор Боги Запрянов, който е професионален специалист в сферата на крафтърското дърво-обработване и сертифициран абажурен майстор на австрийската „Камарата на занаятчиите“. Ния Запрянова отговаря за търговската дейност, комуникация и координация по проектите с частни клиенти или професионални партньори.

Снимка: zappriani.bg

Авторските им модели са в следните специфики:

  • Лампиони
  • Настолни лампи
  • Аплици, пендели и плафони

Проектират и изпълняват специални дизайни, изцяло по задание на клиента, спрямо необходимостите на пространството.

 Вижте различните модели предоставени от Studio Zappriani в раздел Плафони.

Специални подробности:

През март 2019 година Studio Zappriani спечели „Първо място - Избор на журито“, на изложението „Българска мебел на годината“ в Интер Експо център, София, с авторския модел Lampion.E, дизайн и разработка на Боги Запрянов.

През м. Юли 2019 г. бяха избрани и от редакцията на списание „Наш дом“ за победители в категорията „Оригинален български дизайн“за модела Lampion.E на ежегодното събитие „Препоръчано от Наш дом“, а през 2021 година на същото събитие следващата награда за екип Zappriani е “За успешно развиваща се българска компания“.

Studio Zappriani ще вземат участие като изложители на световното изложение Light + Building във Франкфурт, Германия, през месец март, 2022-ра година.

Снимка: zappriani.bg

Light + Building е водеща световна търговска сцена за новостите в сферата на осветлението и съпътстващите технологии. Изложението се провежда през 2 години, на територията на огромната площ в изложбения център Messe във Франкфурт, като през 2018-та година участие са взели над 2700 фирми, а посетителите са били над 220 000, голяма част от тях са най-добрите международни архитекти, интериорни дизайнери, инженери, строителни инвеститори и търговци в осветителния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай