Интересът за саниране на панелките се засилил

Екип на регионалното министерство гостува на информиционните дни в Стара Загора

Интересът за саниране на панелките се засилил | StandartNews.com

Стара Загора. След като финансовата помощ за санирането на жилищата стигна 75 на сто, интересът на хората видимо се засилил. Два пъти по-бързо са тръгнали и процедурите по одобряване на кандидитите за енергийно обновяване на домовете.

Това обяви Христина Стоичкова от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чийто екип гостува в Града информационни дни по проекта. Предвиждат се няколко срещи с домоуправители и старазогорци, който проявават интерес към енергийното обновяване на своито домове.

Общо 341 заявления от 32 града за саниране на панелки и други стари жилиша са били подадени от обитателите им в регионалните офиси до началото на октомври. От тях 233 предложения са внесени в министерството за одобрение, а на 193 сгради регионалните мениджъри са казали „да" и изготвят индикативните бюджети за обновяването им.

Най-много са мераклиите да санират жилищата си с европейски пари са от София – 100 жилищни сгради, Пловдив – 28, Благоевград – 20, Варна и Бургас – по 18, Смолян и Русе – 14 и др. Реалния старт на строително-монтажните работи на първите две жилищни кооперации в столицата обаче щял да стартира напролет.

Проектът за енергийно обновяване на българските домове, който възлиза на 50 млн. лв, трябва да се реализира до 2015 г. с финансовата подкрепа на оперативната програма „Регионално развитие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай