Игнатов проверява учени-бунтари

Игнатов проверява учени-бунтари | StandartNews.com

София. Проверки как са похарчени отпуснатите пари за наука ще направи образователният министър Сергей Игнатов. Заканата му е в отговор на разкрития, че някои от учените, участвали в протестите за "Фонд научни изследвания". Те бяха направени от Емил Кошлуков в ефира на TV7.

Според водешия доц. Христо Димов и гл.ас. Виктор Атанасов са спечелили и изпълнявали проекти за наука, в които обаче основните разходи са били насочени към възнаграждения и командировки. В единия от проектите – „ГРАФЕН: теоретични и експериментални аспекти”, младият асистент е поискал от Фонда 332830 лв, от които 34 000 лв за командировки; абонамент за списания - 2000лв ; 12000лв за 8 персонални компютри; дигитална камера - 2500лв ; заплащане на външни изпълнители - 10000лв; разходи за Скайп - 1000лв; 5000лв за публикуване на  две статии; възнаграждения - 80 000лв. + 10 000 за привличане на чужди учени и заплащане съобразно техния стандарт на живот. 

Другият сигнал, който Емил Кошлуков подаде на министър Игнатов е за проект на стойност 1 350 000 лв. за изграждането на високотехнологична лаборатория във Физиеския факултет на Софийски университет. В него над 200 000 лв. са били предназначени за възнаграждения и 60 000 лв. за командировки. Парите по този проект били изплатени 100% авансово.

„Ще направя проверки по тези случаи”, каза министър Игнатов. Той уточни, че проверките няма да нарушат автономността на висшите учебни заведения, тъй като при нередности министерството може да отправя препоръки. Министърът потвърди, че е приел двамата споменатите от Кошлуков учени - учени доц. Христо Димов и гл.ас. Виктор Атанасов, защото били излъчени от протеста. Според Сергей Игнатов сегашните протести са мотивирани от интернет публикации през лятото от проф. Мира Кортенска. Тя вече е освободена от Фонда за научни изследвания. Действия срещу нея е предприела и прокуратурата, напомни Игнатов. Той потвърди позицията си, че сегашните протести са политизирани и че било естествено опозицията да ги използва.

Министърът напомни, че в процедура на съгласуване пред  Министерския съвет е проект за създаването на нова оперативна програма „Наука и образование”, по която да се работи през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай