Иглолистни дълголетници виреят само в Щатите

Иглолистни дълголетници виреят само в Щатите | StandartNews.com

Факти, за които хората имат грешна представа

Има много факти за света, науката, историята и географията, за които се оказва, че хората масово имат грешна представа. Или пък факти, за които никога не са се замисляли. Като откъде идва митът, че Земята е плоска, какво има в гърбицата на камилата и акулата ли е най-големият жив организъм.

Никой не е мислил, че Земята е плоска

Мислили ли са средновековните хора, че Земята е плоска? Отговорът е едно голямо "не". Към IV век преди новата ера почти никой не е вярвал, че планетата ни е равна като тепсия, от която човек може да пропадне, стигайки до края й. Откъде тогава изниква митът? Това недоразумение вероятно е създадено от текста на книгата "Животът и пътешествията на Христофор Колумб", писана в началото на ХIХ век. В нея неправилно се заявява, че мореплавателят тръгнал на легендарното си пътешествие, за да докаже, че Земята е кръгла. Всъщност никой по онова време не е оспорвал сферичната й форма. Напротив - почти всички цивилизации на някакъв етап от развитието си са доказали чрез математически изчисления и наблюдения този факт.

Гъба е най-големият жив организъм

Значителна част от хората са убедени, че най-големите живи организми са акулите или белите китове. Истината обаче е, че рекордът е поставен не от животно, а от гъба. Да, струва ви се невероятно, но е факт. Тази гъба е доста широко разпространена - Armillaria ostoyae - като най-големият представител се намира в гора в района Малхиър в американския щат Орегон. Гъбата заема площ от 890 хектара и е на възраст между 2000 и 8000 години. Макар отгоре почти да не се забелязва, основната част на организма се намира под повърхността, сформирайки огромна маса от мицел, която играе ролята на корени.

Хамелеоните посивяват от страх

Хамелеоните, едни от най-чудноватите създания на планетата, променят цвета си по настроение. Когато животното е изплашено, проявява агресия или ухажва, то се стреми да се слее с околността. Тогава губи цвета си, въпреки че учените не могат да разберат защо му е необходимо и от какво се плаши. Хамелеонът няма врагове в природата. Защо тогава се опитва да се слее с околната среда и да стане незабележим? Този въпрос още не е изяснен.

Дърво на 4772 години

Най-старото дърво на планетата се нарича Метусаил - вероятно е наречено на името на библейския дълголетник, който преживял 969 години. Смята се, че то е на 4772 години. Дървото расте в САЩ, в източната част на щат Калифорния. Интересно е, че е обкръжено от други подобни иглолистни дървета, много от които също надхвърлят по възраст няколко столетия. Заради неблагоприятните условия - над 3000 метра надморска височина, те не изглеждат добре, но за сметка на това са живи. Учените не могат да си обяснят и до днес защо дърветата дълголетници виреят само в Белите планини в Щатите. Интересно е, че само преди няколко години е било отсечено още по-старо дърво от същия вид, наричано Прометей. Ако не е било отсечено тогава, в наши дни възрастта му щеше да е 4862 години.

Камилата вдига температура през нощта

Какво крие камилата в гърбицата си? Двугърбите животни живеят в пустинните и полупустинните райони на Средна и Централна Азия, а едногърбите - в предна Азия и Африка. Едни от най-едрите представители на сухоземната бозайна фауна пребивават на стада от по няколко десетки екземпляра. Едногърбата камила има термоизолираща козина, която предпазва тялото й от променливите климатични условия в пустинята - горещина през деня и студ през нощта - и съхранява водата в тялото й. Тя има способността да настройва температурата си между 34 и 42 градуса по Целзий в зависимост от външната среда. Така през деня животното я понижава, а през нощта - я повишава. Това му помага да устоява на горещината и дехидратацията. Благодарение на гъстата си козина, едногърбата камила може да оцелее при екстремни температури от +50 градуса по Целзий през лятото или - 50 градуса през зимата. Всъщност в гърбиците няма вода, а мазнини, които подхранват енергията на камилата. Тези грамадни създания издържат по цяла седмица без вода в пустинята, но са в състояние да изпият по над 200 литра течност. Тя не се складира в гърбиците, а в кръвоносната система.

Безсмъртната медуза

Доказано е, че единственото безсмъртно същество на Земята е медузата Хидроид (Turritopsis nutricula), която има диаметър едва 4-5 милиметра. Тя е уникално мекотело, което е способно да се подмладява. като "възрастна" медуза се връща към "детския "стадий на полипа. Теоретично този цикъл може да се повтаря до безкрайност, което прави съществото потенциално безсмъртно. Хидроидите са намерени в топлите тропически води, но учените подозират, че този вид се разпространява и в други райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай