И депутати на помощ в Македония (ОБЗОР)

И депутати на помощ в Македония (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов прати пожарникари и 20 тона минерална вода в Скопие

Преживяхме божия катастрофа, бедствието стана заради обещаван 20 г. канал, казват съседите

Българското правителство спешно изпрати огнеборци, които да помогнат на бедстващите в Македония след невиждания порой, който заля Скопие и района в неделя вечер. Патриарх Неофит пък обяви, че се моли на Бог за милост заради огромната трагедия, сполетяла западната ни съседка.

Български депутати и пожарникари се притекоха на помощ на бедстващите македонци в и край Скопие. В страната утре е обявен ден на траур, след като бурята и последвалите наводнения в неделя взеха 22 жертви, раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове.

Четири аварийни екипа с български пожарникари помагат от неделя вечерта за овладяване на ситуацията след опустошителната буря в македонската столица. Два от аварийните екипи са изпратени от кмета на София Йорданка Фандъкова, която разговаря по телефона с кмета на Скопие Коце Траяновски. Премиерът Бойко Борисов също разпореди за западната ни съседка да заминат 12 наши пожарникари с два специализирани камиона, начело с шефа на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов. Като доброволци към тях се присъединиха и евродепутатът Андрей Новаков и народният представител от ГЕРБ Георг Георгиев. Те се включиха в снабдяването на гориво за отводнителните съоръжения. "Допълнителни трудности се създават от факта, че електрозахранването е прекъснато. Беше трудно да намерим бензиностанция, която да работи. Но бе важно да доставим достатъчно гориво, за да отводним сградите. Водата е замърсена и е негодна за пиене, това също бе голям проблем. Оставаме тук, за да помагаме във всичко, от каквото има нужда местното население и в кризисния щаб", обясни Андрей Новаков. Той и Георг Георгиев помагаха вчера за отводняването и разчистването на къщата на възрастна двойка, пострадала от наводнението.

Българските пожарникари отводниха 47 къщи през вчерашния ден в кв. Мала Вада. Те се включиха и с издирване и спасяване на пострадили от наводнението. Една от задачите на столичните пожарникари е издирването на 12-годишно момиче. То е било заедно с дядо си, когато водната стихия го повлича заедно с трактора. Дядото е намерен, но за съжаление детето все още не. "Пожарникарите обезопасяват проблемния участък, включват специална техника, с която да се опитат под наносите да установят дали има живот или труп. Остава тежка обстновката в Македония след наводнението. 10 души са в неизвестност. Повече от 1500 къщи са наводнени", обясни шефът на пожарната Николай Николов. По думите му до 15 дни тинята и скалите ще бъдат изчистени и зоните дезинфекцирани. "Много страни заявиха подкрепа, но само България я даде и то на отлично ниво", каза още огнеборец номер 1.

Премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат предоставени 20 т минерална вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства. Това беше договорено на оперативна среща между кмета на Скопие Коце Траяновски и началника на политическия кабинет на министър-председателя Анжелина Тотева, която по разпореждане на Борисов координира дейността по предоставяне на допълнителна помощ от страна на българските институции за бедстващото население. Четирите български екипа огнеборци остават в Македония за продължаващата спасителна операция.
"Гледаш как хората умират и не можеш да им помогнеш". Така Рамуш от скопския квартал "Сингелик" описа наводнението, което опустоши Скопие, Тетово и други по-малки населени места в Македония. Според мъжа страната е преживяла истинско цунами, "божия катастрофа". Рамуш е превърнал магазина си в пункт за раздаване на минерална вода, идват и други хора, които оставят помощ за пострадалите. "Държавата избяга", каза мъжът пред bTV. По думите му експремиерът Никола Груевски и високопоставени държавни служители са посетили пострадалия квартал, поседели са за кратко и си тръгнали. А именно неизпълнени политически обещания може би са "удавили" "Сингелик" - каналът от 20 години е в строеж. Онази вечер президентът Георге Иванов посети най-засегнатите райони от наводнението и призова за хуманност.

Патриарх Неофит моли Бог за милост

Патриарх Неофит изрази съболезнованията си към президента на Македония Георге Иванов за жертвите във водния ад в западната ни съседка.

"С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло Скопие и околността, причинило тежки материални щети и взело безценни човешки жертви. Ние не можем да останем безпричастни към сполетялата ви скръб и като изразяваме най-дълбоко съчувствие към близките на загиналите и всички пострадали от наводненията, молим всемилостивия Бог, в чиято власт са природните сили, да прояви Своята велика милост към Своите създания, да прости прегрешенията на отишлите си внезапно от този свят и ги всели в селенията на праведните", пише патриархът. И допълва: "С непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов отправяме молитви към Всеподателя Бога - "Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб" (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи и скорошно възстановяване на пострадалите, да заличи причинените рани и щети със Своята любов и да запази от всяко зло и напаст македонския народ!".

БЛИЦ

Водният ад няма да дойде у нас

Доц. Георги Рачев, климатолог

- Какви са тези аномалии, доц. Рачев? Защо се случи тази трагедия в Скопие?

- Това, което стана в Скопие, е типична проява на преминаване на студен атмосферен фронт. Изля се много силен валеж за изключително кратко време. Вярно е, че водата дойде отведнъж. Но имаме и човешка грешка - лоша канализация. Водата не е чак толкова много, че да потопи такава огромна площ.

- Много наводения напоследък наблюдаваме на Балканите. Изменя ли се климатът?

- Не. Водата е страшна стихия, но ние трябва да се съобразяваме с нея. Хората са завзели страшно много територии. Пренаселена е земята. Ние, хората, заставаме на пътя на водата. И нищо не правим, за да предотвратим трагедии, ако се излее по-силен дъжд. В Аспарухово например, какво се направи? Ние завзехме крайбрежието. Това е безобразие.

- Може ли да очакваме в България такава стихия като в Скопие?

- Това синоптиците трябва да го кажат. Но аз лично не предвиждам стихия в такъв катастрофален мащаб. Да бъдем спокойни.

(пред vesti365.info)

Войводи събират помощи за Скопие

Благоевградската организация на ВМРО е съпричастна към трагедията след наводненията в македонската столица Скопие. Патриотите откриха в понеделник сутринта пункт в своя партиен офис, в който всеки може да направи дарение за бедстващите македонски граждани. "Ние от ВМРО заедно с НПО "Форум Балканика" откриваме пункт за събиране на помощи за пострадалото население в столицата на Македония. Той се намира на улица "Васил Мечкуевски" 2. Телефонът за връзка е 0885414962", каза Станимир Радулов от благоевградската структура на патриотичната партия. В пункта ще има дежурен от 10 до 19 часа, който ще приема даренията. Радулов призова всички благоевградчани с добри сърца да помогнат с бутилирана вода, консерви, одеяла и други продукти и вещи от първа необходимост. Помощите ще бъдат изпратени на Клуба за Македоно-българско приятелство - Скопие и БККС - Българските културни клубове - Скопие.

Най-малката жертва е момче на 2 години

Македонците искат парите за виенското колело да се дадат на пострадалите от стихията

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в събота срещу неделя в Македония, съобщи БГНЕС. Двегодишният Енес загинал заедно с дядо си в скопския квартал "Ченто", където има и най-много жертви. От вътрешното министерство на страната публикуваха имената на жертвите, които са идентифицирани досега. Сред загиналите има и двама души от град Крива Паланка, който се намира на по-малко от 5 км от границата с България. По последни данни при наводненията са загинали 22-ма души, над 100 са ранени, а около 1000 евакуирани. Стотици къщи и хиляди леки коли са унищожени. Най-тежко пострадаха общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново, в околностите на столицата.
Правителството обяви извънредно положение в областите Скопие и Тетово и отпусна по 300 000 денари (10 000 лева) на семействата, където има пострадали. Вторник пък бе обявен за ден на национален траур в памет на жертвите.

В същото време хиляди хора в Македония се присъединиха към инициативата в социалната мрежа Фейсбук "Парите за панорамното виенско колело да се пренасочат към жертвите от наводненията". През 2012 г. бе съобщено, че Скопие има план за изграждане на панорамно виенско колело с придружаващите го обекти и мостове, които ще бъдат издигнати между Каменния мост и моста Гоце Делчев. Идеята е центърът на града да се обогати с нови забележителности и атракциони. Проектът предвижда виенското колело да е високо 60 м, като с него трябва да бъдат изградени още пътека на македонските звезди, цветен и слънчев часовник, 2 летни тераси, фонтан и открити водни площи. Очаквано, плановете на скопската община породиха недоволство сред част от македонците, които смятат, че харченето на публични средства за подобни проекти е неоправдано. Медии отнесоха въпроса на Фейсбук инициативата към президента и кмета на Скопие, но отговорите бяха уклончиви. "Това е решение на правителството, отправете питането си към него. Аз, като президент, правя това, което е в моите компетенции", заяви президентът Георге Иванов. От "Свободна Македония" обаче припомнят, че проектът за виенското колело не е на правителството, а на гСП (скопският вариант на софийския Център за градска мобилност). Кметът на Скопие Коце Траяновски също отказа да отговори на въпроса дали пари от проекта могат да бъдат пренасочени към пострадалите.

Местните се кръстят да не дойде трус след потопа

Проливните дъждове и последвалите наводнения в Скопие върнаха спомените на по-възрастните македонци за 16 ноември 1962 г. След силен дъжд река Вардар излиза от тогава нерегулираното си корито и залива града. Според статистиката след пороя са наводнени около 5000 къщи и въпреки че няма жертви, материалните щети са огромни.

Местните обаче си припомнят тези драматични събития със страх заради това, което е последвало. "Помня наводнението от 1962 г. И сега ме е страх, че ще се случи нещо като това година по-късно", казва възрастна македонка. Според мнозина потопът бил предвестник на унищожителното земетресение на 26 юли 1963 г. Жертвите на труса с магнитуд 6,1 по Рихтер са над 1000, а 3000 са ранени. 200 000 пък остават без дом. Онова земетресение е едно от най-страшните природни бедствия в историята на Македония, поради което много местни се страхуват този ужас да не се повтори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай