И дъждът запя циганска песен

И дъждът запя циганска песен | StandartNews.com

"Това е много специално калдарашко кафе. Някой трябва сега да ти погледне бъдещето", смугла хубавица показва бисерната си усмивка, докато подава чаша с горещата течност. Наблизо шетат Касандра и Джалма, които с гадателските си дарби разкриват на минувачите какво ги очаква.

В продължение на три дни парк Марно поле във Велико Търново се превърна в столица на циганската музика, изпълнявана от млади виртуози от цялата страна. Над 1400 деца от 100 училища огласиха с темпераментните си песни и танци старопрестолния град на десетото юбилейно издание на фестивала "Отворено сърце". Първият ден премина под знака на пороя и на красавиците от СОУ "Христо Смирненски" в Койнаре, които насред дъжда боси, кални, но щастливи, с невероятна емоция и ритъм завладяха цялата публика.

Девойките повлякоха крак и с култовия "Гагнам стайл", който се оказа най-популярният хит сред децата. Училището в Койнаре грабна и голямата награда за цялостна дейност. Учениците показаха най-различни музикални традиции - огнените ритми на испанското фламенко, балканската музика на Горан Брегович, прочувствените напеви на руските цигански романси, сватбени турски танци и комитски македонски напеви. В повечето от съставите заедно пееха и танцуваха българи и роми. "Работя с прекрасни деца, които повече от всичко обичат да пеят и танцуват", казва учителката Маргарита Иванова, която води групата от Нова Черна, Тутраканско. Г-жа Иванова разкри, че не е искала да се ограничава с циганската музика, затова е подготвила латино и ориенталски танци, валс и народна музика. "Аз шия костюмите и занапред можете да очаквате много приятни изненади от Нова Черна", заключи Маринова.

Друг от забележителните ансамбли бе на 4-то основно училище "Г. С. Раковски" от Берковица. "Момичетата ни са изключително надарени, могат да покорят всяка публика в Европа, ако имат шанса да ги видят", казва директорката Таня Йонова.

Отстрани на сцените тайните на старинните занаяти показваха хората от Центровете за развитие на общността на "Амалипе". Тези "будители" показаха почти изчезнали занаяти, чиито тънкости са съхранили. В техните ателиета децата плетяха кошници, изработваха красиви сувенири, рисуваха и готвеха вкусотии - мекици, качамак и сок от рози."Фестивалът е изключителен стимул за учениците. Цяла година децата се готвят за празника. В Търново идват само тези с отлични оценки, добро поведение и без неизвинени отсъствия", казва Теодора Крумова, директор на център "Амалипе". "Отворено сърце" тръгва през 2003 г. - прощъпалникът се прави от 14 школа от Великотърновска област, където се изучава фолклор на етносите. Постепенно "Отворено сърце" се налага като най-големия ромски фест в България с редовни гости от Македония и Румъния. "Надявам се занапред да имаме далеч по-значимо присъствие от чужбина, а също и нашият проект да бъде включен в националния културен календар", допълва Крумова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай