Христо Недялков се сбогува завинаги

Христо Недялков се сбогува завинаги | StandartNews.com

София. Академик Христо Недялков - диригентът, прославил Детския хор на БНР по целия свят, почина вчера на 81 след кратко боледуване. Тъжната новина за автора на прекрасните песни "Над смълчаните полета" и "С червените ботушки" съобщиха колегите му от националната медия. Маестрото е основател на хора, който тази година навърши 53 години - най-дългия педагогически стаж в България, при това само с деца. За това време трупата изнася хиляди концерти на четири континента, като само 500 от тях са в Япония. В Страната на изгряващото слънце почитат и уважават много академика. Недялков е единственият носител на най-високия японски Орден на святото съкровище "Златни лъчи" и почетен гост-професор в университета Токай.

Христо Недялков е роден в Дряново, а в семейството му има сериозни музикални традиции. Маестрото е далечен родственик с Уста Кольо Фичето. Дядо му Христо е протопсалт и цял живот пее в църквата в село Михалци в Търновско. Баща му Недялко продължава. Той основава мъжки хор към фабриката за железопътни вагони в Дряново. Христо още като ученик прави хорче в гимназията и композира песнички за него, а сестра му учи пеене в Държавната академия и така той решава да се пробва. Завършва първия хорово-диригетски клас на проф. Георги Димитров. Музикалните критици го забелязват, след като печели сребърен медал за Хора на медиците на първия републикански фестивал. Назначават го веднага, а първата му заплата е 105 лева. От неговата школа излизат Белослава, Нети, любимката на Монсерат Кабайе - Ина Кънчева.

Конкурсът при него е жесток. Маестрото винаги търси "цвят с детски глас". В хора учат не само пеене, но и възпитание и морал. Академик Христов държи изключително на дисциплината в пеенето и в добрите обноски. Той не допуска дете да слезе от автобуса, без да каже довиждане на шофьора.

Преди години Недялков дава неприятна присъда за музикалната култура на младите. "Едно време 80% от децата пееха чисто, а 20 нямаха слух. Днес 80% пеят фалшиво, а 20 - чисто. Изведнъж природата им е взела слуха ли? Не. Те не са научени. Няма пеене в училищата. Освен това предишните бяха по-романтични, по-силно ги пленяваше музиката, повечето вярваха в себе си. Сегашните деца са много талантливи, но сякаш сами не се оценяват. Защото са шокирани от попфолка и музикалните риалитита, които ги заливат отвсякъде."

Все още не се знае кой ще наследи маестрото като диригент на хора. Неговият син Стефан, който като дете също е част от трупата, преподава в Консерваторията. Завършил е оркестрово дирижиране, специализирал в Англия, но винаги досега е казвал, че не възнамерява да наследява баща си, защото така винаги ще бъде под неговата сянка.

Маестрото е награждаван със златни медали и дипломи за изключителни художествени постижения на много национални и международни хорови конкурси и фестивали. Унгарското правителство му връчва медал на името на Золтан Кодай. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата "Културен посланик на Европа". Недялков е носител на държавни отличия, между които орден "Стара планина" I степен. Има най-високия почетен знак на БАН - "Марин Дринов" на лента, в колекцията му има златна и кристална лира на съюза на музикалните дейци. "От десетилетия той има своя голям принос в изграждането на националната ни култура, в популяризирането на българското музикално и хорово изкуство по целия свят", се казва в изявленията на БНР. Поклонението ще е на 1 ноември от 11 ч в столичната църква "Света Неделя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай