Храната на първобитните ни прави по-здрави

Храната на първобитните ни прави по-здрави | StandartNews.com

Известен факт е, че палеолитните хора можели да се похвалят със завидно здраве. В днешно време е достатъчно да имитираме начина им на живот - активен спорт и естествена и позната ни от палеолита храна, за да се чувстваме здрави и красиви. Трябва обаче да се направи разграничение между ограничаваща калорийния прием диета и модел на хранене. Палеолитната диета е именно второто. Тя няма за цел да ни накара да ни накара да гладуваме, а да подбираме храните правилно. Режимът се опитва да копира начина на хранене на ранните хора. Той се е зародил около 2,5 милиона години преди новата ера до преди 10 000 години, когато е възникнало първичното земеделие. Над 40 години диетата на каменните хора е практикувана от хора по цял свят, като е обстойно изследвана от експерти в еволюционната медицина - базово направление в изучаването на произхода на заболяванията.

Основни принципи:

1. Консумирайте само истински и естествени храни, които могат да се намерят в природата и да се консумират чрез щадяща термична обработка.

2. Яжте само натурални и чисти продукти. Стероиди, антибиотици, костно брашно, нитрати и генномодифицирани организми не трябва да се допускат.

3. Термичната обработка се ограничава до готвене на пара, варене и печене.

4. Не консервирайте храната. В краен случай я сушете или замразявайте.

Този начин на хранене отхвърля продуктите на модерното производство на зърнените и бобовите култури, млечните производни и варивата. Палеолитната диета изпреварва съвременната с по-нисък калориен прием и по-малко съдържание на омега-6 мастни киселини, които имат провъзпалително действие. При нея консумацията на сол е нищожна.

Мазнините остават основна част в менюто. Често даже вземат връх над протеините и въглехидратите. Важно уточнение е, че захарите при този начин на хранене идват от плодовете и зеленчуците. Диетата е основана на консумация на месо, месни продукти, риба, ракообразни и яйца, затова преобладават наситените животински мазнини.

При палеолитната диета, позволените храни са всички видове месо. Почитателите на мръвките ще са радостни да разберат, че то може да се яде по всяко време на деня. Рибите и морските дарове също трябва да присъстват на трапезата ви. Растителните храни трябва да съставляват половината от калорийния дневен прием. Ако разчитате само на плодовете и зеленчуците, ще сте непрекъснато с подут стомах заради огромния прием на фибри. Затова залагайте и на нетрадиционни за географската ни ширина продукти като авокадо и различни и екзотични видове ядки. Ако ви се дояде нещо сладко, чувствайте се спокойни със сушените плодове и меда, но не прекалявайте с тях.

Какви храни да избягвате? Ако спазвате палеолитна диета, то трябва да забравите за бобовите растения (фасул, леща, фъстъци, грах, нахут и др.) и техните кълнове. Сладката царевица и картофите също не са препоръчителни. Табу са също житните култури и техните производни - особено оризът.

Ефект върху здравето

1. При хора с исхемична болест на сърцето палеолитната диета е по-засищаща в сравнение с препоръчваната средиземноморска.

2. Подобрява инсулиновата чувствителност при болни от диабет тип 2, подобрява гликемичния контрол и намалява
редица сърдечно-съдови рискови фактори в сравнение с препоръчваната класическа диета при същия вид диабет.

3. Снижава кръвното налягане.

Единственият риск в диетата е появата на недостиг на витамин Д. Него можем да си набавим, ако се излагаме на слънце два пъти седмично по половин час.

За да намалите обиколката на ханша, бедрата и таза, трябва да се поизпотите. Хората, при които палеолитната диета дава най-добри резултати, са активно спортуващи. Също така трябва да имате богата хранителна култура. Опознайте тялото и организма си и сами ще усетите колко да се храните и да се чувствате сити, без да броите или прекалявате с калориите. Не забравяйте, че перфектна диета все още не съществува. Затова най-добре е да се консултирате със специалист, който може да ви изготви балансиран начин на хранене.

Мариновано свинско на конци с кориандър

Продукти:
Около 1,5 кг свински врат или джолан с кост
1/4 чаша лимонов сок
1/2 чаша бял винен оцет
1/2 чаша вода
За сухата марината:
1 с.л. семена от кориандър
2 ч.л. сладък червен пипер
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 щипка индийско орехче
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне.

1. Запечете семената от кориандър в малък тиган за около 3 минути, след което ги смелете в хаванче. Прибавете всички останали подправки за сухата марината смесете добре.

3. Втрийте маринатата в месото и оставете за едно нощ в хладилник.

5. Сложете маринованото месо в йенски или керамичен съд и добавете лимоновия сок, белия винен оцет и водата. Печете под капак около 3-4 часа на 150 градуса. След това махнете капака и печете до получаване на коричка.

6. Когато месото е готово, излейте соса в малка тенджера и редуцирайте наполовина. Подходяща гарнитура са печени кореноплодните зеленчуци. За целта смесете обелен лук, морков, пащърнак, земна ябълка. Не ги режете, а ги оставете цели. Подправете със сол, прясно смлян черен пипер и зехтин или слънчогледово олио. Печете около 45 минути на 220 градуса в предварително загрята фурна. Така зеленчуците запазват собствените си сокове и се карамелизират от собствените захари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай