Храмовете отслужват Великия водосвет

Храмовете отслужват Великия водосвет | StandartNews.com

В деня преди Господския празник Богоявление, Църквата е установила да бъде спазван от християните строг пост и да бъде отслужено богослужение, в което влизат последователно: Утреня, Царски часове, Вечерня, Василиева св. Литургия и чинопоследованието на Великия водосвет.

В църковния типик съществуват два водосвета - велик и малък. Великият водосвет се служи само два пъти в годината - на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете, а на 6 януари - Богоявление, светият кръст се хвърля в реки, извори, езера и морета и така се освещават и „външните" води.

През тези дни християните вземат от храма богоявленска вода и я носят в домовете си, където я съхраняват и отпиват от нея при телесни и духовни нужди /болест, душевни терзания/.

Светената вода трябва да се пие на гладно, с вяра и молитва. Прието е водата от Великия водосвет да се пази и ползва през цялата година до следващия Йордановден.

В тези дни е желателно християнските домове да се поръсват с богоявленска вода от свещеник за освещаване на жилището и покъщнината, за благословение на живеещите в него - за здраве, мир, благополучие и духовно преуспяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай