Хладно лято срещу 600 лева

По-скъпите климатици се изплащат по-бързо

Хладно лято срещу 600 лева | StandartNews.com

София. Летните жеги вече ни удариха и спасението от тях се оказва важна задача. Ако морето е далече, а планината е достъпна само през уикенда, най-лесно е да се скрием от жаркото слънце в помещение с климатик.

Тези, които все още не са се сдобили с уреда, е добре да знаят някои конкретни цифри около придобиването му и последващите разходи за ток.

Срещу 550-600 лв. всеки българин може да си гарантира прохладно и комфортно лято у дома. Толкова излиза по сегашните цени покупката на климатик от по-ниския клас плюс сметката за ток, която ще натрупате в най-големите жеги през август и септември. Разбира се, сумата варира в зависимост от квадратурата на жилището, броя климатици, които ще са ви необходими, времето, което прекарвате у дома, часовете, през които ще работи климатичната система и др.

Обикновено хората се прибират от работа около 7 ч вечерта. По това време високите температури и парещото слънце не дават мира на никого. Естествена реакция на всеки, оборудвал апартамента си с климатик, е да го пусне да разхлади още след прекрачването на входната врата. През летните месеци жегата се задържа докъм 23 ч, което предполага, че охладителната ви система ще работи около 4 часа на вечер.

През уикенда, ако предпочитате да прекарате следобедния пек у дома и да излезете на разходка едва вечерта, се очаква климатикът да "бичи" почти през целия ден. Така средното време на работа на уреда за месец ще бъде общо около 180 ч. Ако живеете в гарсониера или двустаен, и най-малките системи ще ви свършат работа. А цените им изобщо не са високи. Климатик може да се намери за около 470 лв., показва проверка в магазините за бяла и черна техника. Той ще изхарчи ток за около 72 лв. за двата горещи летни месеца и след свалянето на цената на тока от 1 август. Простата сметка показва, че за 5 до 6 стотака можете да си гарантирате хладно лято у дома.

Ако жилището пък вече е оборудвано с климатик, то ще трябва да се подготвите за не повече от 26 лв. на месец разходи за ток. Ако обитавате по-голямо жилище, естествено ще имате нужда или от по-мощен климатик, или от повече на брой уреди. В първия случай може да се наложи да похарчите до 200 лв. повече за самия уред, който ще изяде ток за около 40 лв. на месец. В най-лошия случай, ако имате многочленно семейство и обитавате голямо три- или четиристайно жилище, за да си осигурите комфорт през лятото, ще трябва да се бръкнете за около 1600-1700 лв. за климатици и сметки за ток. Сумата не включва монтаж на уредите, но така или иначе от няколко години почти всички търговци осигуряват безплатно посещение на техниците, които монтират уредите.

Похарчете малко повече, за да го ползвате и през зимата

Ако искате с климатик да се отоплявате и през зимата, е добре да си вземете някой от по-скъпите уреди. Те са пригодени за работа при доста ниски отрицателни температури и консумират по-малко ток както през лятото, така и през зимата. А и тук важи правилото, че евтиното винаги излиза скъпо. Колкото по-малко струва един климатик, толкова повече ще напомпа сметките за ток. Първоначалната инвестиция за по-икономичните уреди обаче е по-голяма. Затова при покупката трябва да си направите сметка през кой сезон от годината ще ползвате климатика и колко часа на ден ще го включвате. По време на избора се консултирайте и за характеристиките на външното тяло.

Изберете уред, който да може да работи при най-ниските температури, за да не останете на студено при минус 10 градуса, каквито температури изобщо не са рядкост по нашите географски ширини. Имайте си едно наум обаче, че при по-сурови зими като по-миналата, когато живакът падна и под минус 20, дори и най-модерните климатици отказаха да работят, тъй като болшинството са проектирани да издържат на не по-ниска температура от минус 20 градуса.

Толкова сурови зими обаче у нас се случват през повече от 10 години, така че едва ли ще е трудно да преборите 1-2 нощи "кучия студ" с печка вместо климатик. Отоплението с модерен уред би коствало 50 до 100 лв. в зависимост от мощността му, големината на апартамента и евентуално ползването на повече уреди при по-голям брой стаи, показват изчисленията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай