Хазната олеква с 500 млн. лв. за увеличението на пенсиите

Жълтите настояват за 12 месеца майчинство

Хазната олеква с 500 млн. лв. за увеличението на пенсиите | StandartNews.com

София

500 млн. лв. ще струва на хазната увеличението на пенсиите, това съобщи днес жълтата депутатка и бивш социален министър Христина Христова след заседание на политическия съвет на НДСВ. На сбирката в „Катарино” миналия уикенд управляващите от тройната коалиция решиха повишението на пенсиите от 1 юли да е с 10.35 на сто, а не планираните в бюджета 9.5 на сто. Освен това от 1 октомври ще бъдат преизчислени всички пенсии на оттеглилите се в почивка възрастни хора. Така близо 1,2 млн. души ще получат по 33 лв. отгоре.

Христова обясни, че ще продължава да настоява платеното майчинство да е до 12-ия месец на детето, а не както досега до 9-ия. В коалицията има спор по този въпрос като от ДПС смятат, че задържането на майката след деветия месец я прави неконкурентноспособна на пазара на труда.

Ако срокът на майчинството се запази до  деветия месец, жените могат да получат парите за останалите три месеца накуп, смята бившият социален министър.

НДСВ даде рамо и на зам.-министъра на финансите от жълтата квота Димитър Ивановски като изрази пълната си подкрепа за него. Преди дни от Европейската комисия изразиха притеснения в четири области, касаещи неговите ресори. Ивановски наблюдава програмата ФАР.  

Срещнах се с вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева  и получих и нейната подкрепа, каза днес след заседанието на царистите Ивановски.

Любомира Будакова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай