Хармония между тяло и дух

Хармония между тяло и дух | StandartNews.com

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнесКлуб MD sport, зала 5-Б, стадион "В. Левски"

Ако не сте професионално насочени към спортни постижения, най-доброто за всеки е да не залита в крайности. От една страна, липсата на каквото и да е движение прави тялото лениво и отпуснато, което пък неминуемо влачи след себе си неприятни последици - бърза преумора, липса на тонус, стрес и прочие. Другата крайност - прекаленото трениране, също не е за предпочитане, защото освен че натоварвате прекомерно тялото, не ви остават време и сили за нищо друго, защото сте като разглобени след тренировките. Умението да създадем и запазим баланса в ежедневието е един от ключовите елементи по пътя към успеха. Другият съществен фактор е правилното съчетаване на различните видове тренировки, като идеята е тялото да не бъде системно подлагано на еднотипно натоварване, за да може мускулите да бъдат третирани по разнообразен начин. Задължително включвайте към всяко занимание време за разтягане - това ще направи тялото гъвкаво и ще обезпечи мускулите и ставите. Упражненията, които Лора показва днес, са заимствани от йога системите. Те доказано помагат за преодоляване на стреса и създават усещане за свежест. Движенията се изпълняват едно след друго първо с ляв крак напред, след това кръгът се повтаря с десния. Стремете се да работите плавно, без резки движения при заемане на позите, дишайте равномерно и се опитайте да се отърсите от странични мисли, като се фокусирате единствено върху това, което правите в момента.

1. Стрела нагоре

Застанете изправени и стъпете с десния крак назад, оставяйки опората върху пръстите; изпънете крака максимално и свийте опорното ляво коляно, като в същото време изнесете ръцете изпънати нагоре над главата със събрани една до друга длани. Задръжте в тази поза, като се стремите максимално да обтягате ръце нагоре и да държите десния крак изпънат; пребройте до 5 и преминете към следващото движение.

2. Свиване и натиск

От позицията на упражнение 1, започнете да свивате десния крак надолу и същевременно с това, сгънете ръце пред гърдите с отворени лакти встрани, като леко натискате дланите една в друга. Запазете равновесие в тази поза и пребройте до 5, като се стремите да оказвате равномерен натиск с дланите и да държите кръста и гърба стегнати; Дишайте равномерно и плавно преминете нататък към третото движение.

3. Лъндж до максимум

От позицията на предишното движение - свити колена и ръце пред гърди, пуснете таза надолу, докато докоснете с дясното коляно пода и задно с това, изпънете ръцете нагоре, като по този начин се получава максимално обтягане в областта на бедрата, седалището, гръбнака и ръцете. Гърбът остава прав нагоре, за да предпази областта на кръста; не извивайте тялото назад. Пребройте до 4 и преминете нататък.

4. Наклон напред

От лъндж позиция от предходното движение, пуснете ръцете на пода и, навеждайки тялото леко напред, свийте таза назад, така че седалището да докосне дясното стъпало. Левият крак остава изпънат напред, ръцете се изнасят напред, успоредно на пода. Задръжте в позиция до 5 и бавно се изправете до стоеж. Повторете всичко с десен крак напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай