Халеевата комета ни маха с опашка

Астрономическата атракция сбъдва желания и събира влюбени

Халеевата комета ни маха с опашка | StandartNews.com

Варна. Ефектно нощно шоу с падащи звезди ни очаква този уикенд. След полунощ в неделя е пикът на метеоритите Ориониди, които са частици от опашката на Хелеевата комета, съобщиха от Народната обсерватория „Николай Коперник” във Варна.   Ще се виждат по около 20 звезди на час. Те са бързи, бели, сияйни и много красиви. Падат като стрели и оставят тлеещи следи.

Според народните поверия падащата звезда носи късмет. Който я види и си пожелае нещо, то ще се сбъдне. Видят ли двама души падаща звезда, те ще са свързани завинаги.

Метеорният дъжд е започнал на 4 октомври и ще продължи до 7 ноември, но на 21 октомври е неговата кулминация. Именно тогава ще се вижда като проблясващи точки, след които тлее следа. Метеорите ще навлизат с голяма скорост в атмосферата на Земята и затова ще се нагряват повече, те са по-ярки и по-светли, буквално бели, обясняват астрономите от варненската обсерватория. Те припомнят, че миналата година красивото явление не е могло да бъде наблюдавано, защото Луната е била в такава фаза, която не е позволявала.

Повече метеори ще се виждат във втората половина на нощта. По-качествено ще се открояват в небето извън населените места, където т.нар. светлинно замърсяване няма да разваля фона за астрономическата атракция.

Частиците носят името на съзвездието Орион, наричано от народа у нас Рало или Ралица. Орионидите са сред петте най-мощни метеорни потока.

Халеевата комета дава два метеоритни потока годишно. Другият поток се нарича Аквариди и е активен през май.

Група ученици, посещаващи курсовете по астрономия във Варна, заедно с техните учители ще наблюдават метеорния поток от базата на Обсерваторията в село Аврен, за което се готвят от месец. Данните от визуалните им наблюдения ще бъдат обработени и изпратени на международната метеоритна организация IMO. Запалени астрономи започват наблюденията още в нощта на събота срещу неделя, когато ще има падащи звезди, но по-рядко и трудно забележими.

Три астероида заплашват Земята

Три астероида летят към Земята. Вероятността да я ударят е малка, но ако това стане, ще има катастрофа с глобални мащаби, предупреди президентът на руската космическа корпорация "Енергия" Виталий Лопота в интервю за "Российская газета". Той твърди, че Русия вече има мощности, които могат да атакуват с ядрено оръжие астероидите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай