Гугушева теглила заем от сина си, да му купи апартамент

Гугушева теглила заем от сина си, да му купи апартамент | StandartNews.com

София. По всичко личи, че новият и единствен кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева ще последва съдбата на предишния кандидат Венета Марковска.

Галя Гугушева изтеглила два заема на обща стойност 133 200 евро от фирмата на сина си Стефан Гугушев "Лигъл партнърс" ЕООД, за да купи апартаменти за него и за брат му. После Стефан Гугушев погасил част от тези заеми към собствената си фирма с договор за дарение.

Това твърди самата Гугушева в отговора си на сигнала на адвокат Петър Ванев, депозиран в парламента в петък, съобщи „Правен свят”.

От писмото на Гугушева става ясно, че капиталът на дружеството "Лигъл партнърс" ЕООД е увеличен за кратко време от 5000 лв. на 1 996 400 лв. с получени приходи от предимно от консултантска дейност на други две фирми на Гугушев плюс дивиденти от едната. Увеличаването на капитала се извършва докато фирмата е прехвърлена като собственост на регистирано в САЩ дружество – пак на Гугушев.

През юни 2011 г.. Тотка Ахчийска, възрастната майка на Гугушева, придобива обратно дяловете си в "Лигъл партнърс" ЕООД на стойност 1 996 400 лв. като плаща с пари, получени от Стефан Гугушев като заем (до момента е изплатила само част – 350 000 евро.) Така излиза, че Стефан Гугушев, който преди това е дал заем на майка си, за да му купи жилище, което после изплаща с дарение, след това е повторил аналогична схема с баба си - дава й заем, за да изкупи дялове от собствената му фирма.

В останалата част от изпратения отговор рамките на 7 страници Гугушева обяснява, че атаките срещу нея се коренят в това, че като прокурор си е създала много врагове "при стотиците осъдителни присъди", които съдът е постановил по внесени от нея за разглеждане дела. Тя отбелязва, че Петър Ванев, който депозира сигнала срещу нея, има наложени санкции от адвокатската колегия и това води до „съмнение в надеждността и добросъвестността на сигнала”.

Междувременно както агенция Стандарт Нюз вече съобщи правосъдният министър Диана Ковачева обяви очакванията си и тази номинация, подобно на първата на Венета Марковска, да бъде отхвърлена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай