Грипът настъпва и в Старозаорско

Грипът настъпва и в Старозаорско | StandartNews.com

Стара Загора. Две от изпратените през миналата седмица общо 13 проби от Старозагорско за вирусологично изследване в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания са положителни. Това съобщи шефката на регионалната здравна инспекция д-р Елена Канева в четвъртък. Останалите проби били с отрицателни показатели за грип. Грипните вируси са били изолирани у 7-годишно дете и мъж на 26 години от Стара Загора. И при двата случая е бил изолиран грипен вирус тип "А", но са с различна характеристика – A/H1N1/ и A/H3N2/.

"Няма нищо необичайно, това си типичните вируси, които се изолират в цялата страна", добави д-р Канева.

Тя увери, че здравните инспектори продължвали да следят ежедневно епидемиологичната обстановка в региона. В началото на тази седмица броят на заболелите от остри респираторни заболявания в Старозагорска област били 190 на 10 000, при праг за обявяване на грипна епидемия 300 на 10 хил. души.

Обобщени данни от джипита за тази седмица щяло да има в понеделник, но ако според ежедневните справки епидемичния праг бъдел доближен инспекцията можело да обяви и по-рано грипната епидемия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай