Грейс Кели и нейната приказка с нещастен край

Блестящата актриса се отказва от кариерата и американското си гражданство, за да стане примерна съпруга на краля

Грейс Кели и нейната приказка с нещастен край | StandartNews.com
  • Преждевременната смърт на принцесата се превърна в една от най-големите мистерии на Холивуд и на Монако
  • Блестящата актриса се отказва от кариерата и американското си гражданство, за да стане примерна съпруга на краля

Животът й е холивудската приказка, която тя пренесе в реалния свят, омъжвайки се за принц. Но в крайна сметка Грейс Кели, принцесата на Монако, беше само човек. Колата й пропадна в пропастта на 13 септември 1982 г. На следващия ден тя беше обявена за мъртва. Беше на 52 години.Коя е жената, която изглежда, че е получила цялото възможно щастие на света, но приказката й завършва с нещастен край, пише biography-com.

Грейс Патриша Кели е родена на 12 ноември 1929 г. във Филаделфия, Пенсилвания. Баща й е шампион по гребане, печели три златни олимпийски медала за отбора на САЩ. Развива успешен бизнес за производство на тухли.  Майка и Маргарет Катрин Майер е първият треньор на женските отбори по атлетика в Университета на Пенсилвания. Грейс е третото от четири деца, кръстена е на сестрата на баща си, която умира много млада.Кели мечтае за сцената още от дете. Чичо й Джордж Кели, драматург и носител на наградата „Пулицър“, я насърчава да се издигне в актьорската кариера. Ранна кариера в Ню Йорк След гимназията Кели се записва в Американската академия за драматични изкуства. Като студентка тя се появява в реклами за цигари Old Gold и на кориците на списания като Cosmopolitan и Redbook.

Последното й участие в Академията е във "Филаделфийска история" - роля, която по-късно ще повтори в адаптация на големия екран през 1956 г.След като завършва Академията на 19 г., Кели търси кариера в Бродуей, но й е трудно.  Скоро открива, че филмът е по-подходящ за нейния талант и се мести в Холивуд. Участва в 11 филма и над 60 телевизионни продукции. Блясъкът на славата

Гари Купър открива Кели на снимачната площадка на първия й филм – „Четиринадесет часа“ (1951), когато тя е на 22 години. Той я урежда да изиграе много младата му съпруга в High Noon (1952) - уестърн,  който й отваря пътя на звездите.След това Кели се появява в Mogambo (1953), филм, който се снима в Кения, с участието на Кларк Гейбъл и Ава Гарднър. Кели има връзка с Гейбъл по време на снимките. Могамбо е  повратна точка в кариерата й: тя е номинирана за първата си си награда Оскар.Кели отхвърля роли, за да може да работи със своя бъдещ приятел и ментор Алфред Хичкок. През 50-те години прави три филма с легендарния майстор на хоръра: Заден прозорец (1954). ), Наберете M за убийство (1954) и За да хванете крадец (1955). Хичкок смята Кели за олицетворение на фаталната жена с нейната красота, стил и „сексуална елегантност“.През 1954 г. Кели печели ролята на Джорджи Елгин в The Country Girl. Това не е бляскава роля, играе мрачната и пренебрегвана съпруга на алкохолик. Но печели Оскар, побеждавайки Джуди Гарланд. Брак с принц Рение.

В този момент от кариерата си Кели е сред най-добре платените и уважавани актриси в света. През 1955 г. тя е на филмовия фестивал в Кан. По време на фотосесия се среща с принц Рение III от Монако, който си търси булка. Защото ако няма наследник, Монако ще стане част от Франция. Принцът описва идеалната булка така: "Виждам я с дълга коса, развявана от вятъра, с цвят на есенни листа. Очите й са сини или виолетови, със златни петна."Пресата е очарована от ухажването им, пресъздава го като приказен романс.След като се омъжва за принц Рение на 19 април 1956 г. на пищна цереония, Кели изоставя актьорската си кариера, за да стане принцеса и съпруга. От нея се изисква да се откаже от американското си гражданство, а принц Рение забранява филмите й в Монако.Кралската двойка има три деца: принцеса Каролайн, принц Алберт и принцеса Стефани. Въпреки многото опити на режисьорите да примамят принцеса Грейс обратно във филмовата индустрия, тя се съпротивлява, прегръщайки новата си роля като церемониален лидер в Монако и се включва в много културни и благотворителни организации.

Фаталната катастрофа

Когато за първи път светът чува за трагичния инцидент, не е съобщено, че нараняванията й са животозастрашаващи.

Новината за нейната смърт на 14 септември предизвиква шок както в родната Америка, така и в Монако, където тя прекарва последните 26 години от живота си.По това време Грейс трябва да помогне на най-малката си дъщеря, принцеса Стефани, тогава на 17, да започне училище в Париж. Вместо това на 18 септември е оплаквана от Нанси Рейгън, принцеса Даяна и Кари Грант в катедралата в Монако. 75-минутната погребална служба е гледана от около 100 милиона зрители по телевизията.Официално като причина за смъртта й са посочени два инсулта. Семейството взема решение да позволи спирането на системите, поддържащи живота й, тъй като е в мозъчна смърт, според Washington Post.Но десетилетия по-късни все още възникват въпроси около преждевременната смърт на Кели, която се превърна в една от най-големите мистерии, както на Холивуд, така и на европейската монархия, пише biography.com.

Защо Кели шофира?

Принцесата никога не е била голям фен на шофирането. Така че фактът, че тя е зад волана в този съдбовен ден, по пътя от семейната ферма в Рок Агел във Франция към двореца в Монако, е странно. Разстоянието е  само 12 мили, но шофирането отнема около 40 минути поради криволичещия път.Стефани започва да учи в парижкото училище в сряда, двете с майка й имат билети за влак, за да заминат заедно. И приготвят багажа. Кели носи цяла камара с рокли и ги слага на задната седалка, а прислужницата добавя и няколко кутии. Тъй като дрехите са отзад, няма място за други пътници.Затова Кели казва, че ще шофира сама. Шофьорът настоя да ги откара и да се върне за роклите, но Кели е упорита, според откъс от „Рение и Грейс: Интимен портрет в Чикаго Трибюн“ на Джефри Робинсън .

Как колата пада в пропастта?

По пътя има остър завой от 150 градуса - и точно там нешата се объркват. Ровърът преминава през предпазната стена и се свлича 120 фута надолу по склона.Първоначално се появяват слухове, че Стефани, която оцелява при инцидента със счупена ключица и ребра, може да е шофирала, въпреки че е непълнолетна и неправоспособна. Тази теория лансира местен жител, който казва, че е видял момичето отпред, а жената отзад. Но други двама очевидци твърдят, че Кели е шофирала.Стефани проговаря чак през 2002 г. „Не съм шофирала, това е ясно“, казва тя пред Paris Match. „Майка ми беше катапултирана на задната седалка... Вратата на пътника беше напълно разбита – излязох от единствената достъпна страна, тази на шофьора.” Карат ли се Кели и Стефани преди катастрофата?

Друг слух гласи, че Кели е била разсеяна, защото тя и Стефани са се скарали, след като като тийнейджърката е поискала да се омъжи за гаджето си по това време - сина на актьора Жан-Пол Белмондо, шофьор на състезателна кола, на име Пол. Но Стефани казва, че дискусията им е била нещо лично между тях двете, „определени тайни, определени образи, определени неща за тази история, които принадлежат на сърцето ми“. Спирачките на колата ли отказват?

Колата е тръгнала към пропастта без спирачен път, като през цялото време скоростта се е ускорявала. Свидетел, каращ зад нея казва, че не е видял стоповете да светят.„Опитах всичко - дори дръпнах ръчната спирачка. Обърка ли майка ми педала на спирачката с газта? Не знам", казва Стефани.Според някои доклади спирачките на 11-годишния Rover са отказали. Инженери от компанията се включат в разследването. Не са открити неизправности по автомобила.Но едно се знае със сигурност: нито една от двете пътнички не е била с предпазен колан.

Кели била ли достатъчно здрава, за да шофира?

Последните седмици на лятото не са били лесни за принцесата. Появяват се съобщения, че тя е с високо кръвно налягане (по-късно това е отречено) и че преминава през менопауза.„Тя не се чувстваше много добре“, казва по-голямата й дъщеря принцеса Каролайн пред Chicago Tribute. „Тя беше невероятно уморена. Лятото беше много натоварено. Тя не беше спряла да ходи на събития през цялото лято. Никога не го е споменавала, нито се е оплаквала, но не е била в добра форма."Стефани си спомня, че по време на шофирането майка й се е оплакала от главоболие. Получила ли е внезапна болка, от която й е притъмняло и е допуснала колата да падне в пропастта?

Защо тежестта на състоянието й първоначално е било подценена?

Д-р Луис Шатлен от болницата в Монако, който лекува Кели, казва, че е претърпяла два инсулта - един преди инцидента, а след това друг. И че  шансовете й за оцеляване са били ниски, според Washington Post.Но не това научи светът. Първоначално официалната информация бе, че има счупени крайници. Всъщност сериозността на проблема е толкова прикрита, че дори на служителите в двореца е казано да продължат ваканциите си. Някои от членовете на персонала разбират за инсулта два дни след смъртта на принцесата от съобщение по радиото.Остава неясно дали новината е била целенасочено омаловажена или сериозността на ситуацията не е била осъзната. Двама лекари коментират, че не одобряват начина, по който е лекувана Грейс. Д-р Жан Дюплей, неврохирург в Ница, казва пред Ню Йорк Таймс, че „комюникета са били административни, а не медицински бюлетини“, докато д-р Жан Шателен, хирург в болницата в Монако, където умира Кели, смята, че съобщенията са „безсмислени”.

Правилната процедура ли е изпълнила болницата?

Дюплей отбелязва, че когато е бил извикан в болницата в 12:30 часа след инцидента (тя е била откарана около 10:30 часа), на Кели е била поставена анестезия, така че е било невъзможно да бъде преместена в клиника със скенер. По-късно през деня тя минава през скенер, който разкрива мозъчния кръвоизлив. Чак тогава става ясно колко тежко е положението. Дали едно по-ранно сканиране би променило нещата? Това винаги ще остане въпрос, но лекарите настояват, че е направено в подходящия момент.Около 18 часа във вторник, 14 септември 1982 г., спира поддръжката на живота на Кели и тя е обявена за мъртва.Решението е взето от съпруга й принц Рение III и съгласувано с децата Каролайн и Алберт II. (На Стефани е казано за смъртта на майка й два дни след инцидента, тъй като тя не се е възстановила от нараняванията.)Грейс вече е в мозъчна смърт и близките й не искат да я поддържат изкуствено жива. След около четири часа консултации те вземат трудното решение.

Защо има толкова много теории на конспирацията в продължение на години?Години след трагедията през 1982 г. продължават да се появяват версии за това какво наистина се е случило в този ден. Но принц Райнер III ги приписва на медиите, които се опитват да си вдигнат тиражите с конспиративни заглавия. „Те направиха всичко възможно, за да продължат историята и не показаха човешко състрадание към болката ни. Беше ужасно“, казва принцът, който почина през 2005 г. „Когато пресата измисля история за мафията, която иска да убие Грейс — макар че за момент не мога да разбера защо мафията би искала да я убие — ако имаше някакво тълкуване, което изглеждаше дори само най-малко възможно, бих казал -  добре. Но когато продължават да повтарят историята, че Стефани е шофирала и знаят, че не е вярно, когато знаят, че е доказано, че тя не е шофирала, това наранява всички нас".Макар че са минали много години, на Стефани още й е тежко от загубата на майка й. „Имаше толкова много магия, която заобикаля мама, че по някакъв начин тя почти спря да бъде човек“, казва тя пред Chicago Tribune. „Беше трудно за хората да приемат, че тя може да направи нещо толкова човешко като да претърпи автомобилна катастрофа. Хората смятаха, че аз трябва да съм го причинила, защото тя беше твърде перфектна, за да направи нещо подобно. Няма как да не се чувстваш виновен.”

С какво Кели искаше да бъде запомнена?

Въпреки че принцесата рядко дава интервюта, тя провежда откровен разговор с Пиер Селинджър на 22 юни 1982 г. - по-малко от три месеца преди смъртта си. Той я пита: „Знам, че е твърде рано да си задаваш въпроса, но в един момент някой ще ти го зададе. Как ще искаш да бъдеш запомнена?"След пауза и колебание Кели казва: „Предполагам, че най-вече моите деца и техните деца ще ме запомнят. Бих искала да ме запомнят как си върша добре работата, как съм разбираща и мила.”На въпрос дали иска нейната актьорска кариера да е определяща за живота й, тя отговаря  скромно: „Постигнах достатъчно в моята кариера. Имам голям късмет в кариерата си и това ми харесва. Но не мисля, че бях достатъчно завършена като актьор, за да бъда запомнена с това. Бих искала да ме запомнят като достоен и грижовен човек.”Селинджър пита за какъв друг живот е мечтала. „О, има много неща“, казва тя. „Ако трябваше да се прераждам, мисля, че щях да се върна като едно от кучетата ми. Имат много щастлив и  лесен живот.”През 2016 г. принц Албер II купи дома в района на Ийст Фолс във Филаделфия, построен през 1928 г., където е живяла в детството си Грейс Кели. По стари снимки принцът го възстанови в първоначалния му вид. Албер II прекарва там време със семейството си и също така използва 2,5-етажната колониална къща като офис на Фондация "Принц Албер II от Монако". Къщата е домакин на събитията за фондацията на принцеса Грейс, която предоставя стипендии на младии таланти в театъра, танцовото и филмовото изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай