Граждани на протест за Странджа

Граждани на протест за Странджа | StandartNews.com

София. Поредно шествие в защита на природен парк "Странджа" се организира във Facebook. Флаш-мобът ще се проведе днес от 18:00 часа пред паметника на Патриарх Евтимий в столицата (Попа).

Гражданите протестират срещу решението на Върховния административен съд да остави в сила спорния Общ устройствен план на община Царево. Той предвижда ново строителство по южното ни Черноморие, въпреки че паркът има статут на защитена територия. Природозащитници се притесняват, че се очаква почти 100% застрояване по апетитното крайбрежие на Царево, Арапя, Корал и на големи части от "Странджа".

„През 2007 година спряхме погрома, като затваряхме кръстовища в центъра на София. Можем да го спрем и сега, ако сме твърди и единни – навън, на улицата", пишат организаторите. Протестът настоява Народното събрание да приеме закон, с който всички устройствени планове са нищожни, ако нямат екологична оценка и оценка за съвместимост, а Министърът на регионалното развитие да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево.

Междувременно днес бе уволнен и дългогодишният директор на парка инж. Стефан Златаров, който е бил противник на устройствения план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай