Гонят инвеститори с лалугери и глухари зад всеки храст

Гонят инвеститори с лалугери и глухари зад всеки храст  | StandartNews.com

Еколозите превърнаха псевдогрижата за природата в порочен бизнес

Проекти се спират и обжалват с години, а от това губи обществото, казва Тереза Станчева

Тереза Станчева е главен юрисконсулт на община Костенец. Тя има богат опит в административното право, местното самоуправление и управлението на неправителствени организации. За "Стандарт" г-жа Станчева коментира проблемите с плановете за управление на природните паркове

- Г-жо Станчева, през декември в свое интервю за "Стандарт" описахте някои противоречия между плановете за управление на природните и национални паркове, писани от еколозите, и законодателната база. Няма и месец по-късно, вашите думи бяха преповторени дословно вече от министри, депутати и политици. Виждате ли конкретни стъпки за разрешаване на проблемите в планините?

- Първо, нека кажа, че в никакъв случай не съм открила топлата вода. Просто плановете за управление на Пирин, Рила, Витоша и останалите паркове не са съобразени адекватно със съществуващите закони. Например, законът казва, че за да направиш А е нужно Б, но планът за управление на парка ти забранява Б. Дали планът за управление е написан толкова калпаво, поради неграмотност или поради умисъл, не мога да коментирам. Но вече е ясно за всички, че такива противоречия съществуват. От тях се излиза или с промяна в законите, или с промяна в плановете за управление. Тъй като сроковете на старите планове изтекоха, в момента се пишат новите.

Обнадеждена съм, че промяната ще е за добро

- Все пак случайност ли е, че именно писалите старите планове днес протестират срещу новите и искат запазване на статуквото?

- Не мога да кажа дали е случайност или не. Като юрист аз коментирам само фактите - старите планове не са съобразени с действащото законодателство. Като гражданин и наблюдател на всичко, наистина и аз виждам, че еколозите, участвали в изготвянето на старите планове, днес искат това ощетяващо хора и природа статукво да се запази. Вижте, нещата са от ясни по-ясни. Ако днес с вас се качим в туристическата зона на парк Рила, горските ще ни предупредят, че тя е опасна за живота. И когато пуснахме снимки именно във вашия вестник и описахме ситуацията, еколозите тръгнаха да ме убеждават във фейсбук, че тази опасна за живота зона била източник на вдъхновение за туристите.

Дори се започнаха едни клетви, едни нецензурни думи по мой адрес.... Не искам да си спомням.

- Пак през последните месеци се разкриха доста съмнителни проекти по приоритетна ос "Биоразнообразие" с бюджет 250 милиона лева. Те се печелят предимно от същите еколози. Вашият коментар?

- Аз също видях медийните публикации за тези проекти и след това ги проверих в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти. Да, тези проекти съществуват. И да, лично на мен, също ми изглеждат със съмнителен ефект и съмнително големи бюджети. Например, дори "малкият" за еколозите проект за развъждане на лалугери е с двойно по-голям бюджет, отколкото е бюджетът на община Костенец за здравеопазване и социални грижи.

Тук, обаче, трябва да разграничим законността на спечелването на проектите, законността на последващите дейности в тях и целесъобразността на всичко това. Най-вероятно процедурите по спечелването са формално законни, но след това спечелилите НПО-та започват да организират собствени обществени поръчки за изпълнение.

Там вече, според мен, вероятно ще се открият много проблеми

Както и с последващия контрол. Как се контролира дали 500 лалугера са преброени реално, или не са преброени? Европейската сметна палата наскоро направи одит на извадка на екопроекти в 6 от най-богатите държави в ЕС и се откри именно това - раздути цени, безсмислени и неефективни дейности. Няма да е зле и да се направи една компетентна оценка колко полезна е изобщо тази приоритетна ос в сегашния й вид и ако трябва нещо да се промени.
Макар и, честно да ви кажа, други неща са много по-притеснителни от съмнителното усвояване на тези пари....

- Какви неща?

- Вижте, европейските пари са хубаво нещо, но те не могат да бъдат двигател на една пазарна икономика. Ефективните инвестиции са частни или публично-частни. А как се отнасят същите еколози към тези инвестиции? Извинявайте, но щом някой изрази желание да създаде работно място или да инвестира в България, веднага идват същите еколози и иззад всеки храст изскача безценен лалугер или глухар. Всичко се спира, всичко се обжалва с години, започва една медийна истерия, че ще събудим някоя мечка от зимен сън и природата ще катастрофира. Това може и да е добър бизнес за колегите адвокати, които водят тези хиляди съдебни дела, но за инвеститорите и за юристите в общините е кошмар. Вместо да се занимаваме с проблемите на хората, ние прахосваме стотици часове в това да доказваме, че под някоя трънка не се е сврял лалугер или че

гнездата на чичопея няма да паднат, щом под дървото мине турист

- Дори и в малка община като Костенец ли стоят тези проблеми?

- Разбира се. В момента се убеждаваме дали има, или няма глухари по няколко планински склона. Не можем да свържем хижите с транспортна инфраструктура, защото сме щели да смутим тези птици. Дори като кажем, ОК, нека този маршрут да отпадне и да изградим друг, на другото място пак изскачат глухари. Всичко това на мен ми изглеждаше смешно в началото, но вече е тъжно. И с всеки изминал ден става все по-тъжно.

- Последно, нека обърнем внимание и на усилията на вашата община да си върне минералните бани. Какво се случва там?

- Тук проблемът е прост и решението също е просто. Минералните бани в Костенец са собственост на държавна фирма към Министерство на здравеопазването, която не ги използва за нищо - тънат в разруха. Ръководството на това държавно предприятие нехае. В същото време разходите за работни заплати във филиала в Момин проход са космически - заплатата на директора е почти колкото на самия министър на здравеопазването. Минералните извори пък са собственост на общината. Община Костенец иска Министерство на здравеопазването да ни прехвърли собствеността на материалната база на минералните бани, те да бъдат обновени по нова програма от МОСВ, която ще стартира от средата на годината и след това да управлява самата община. За съжаление, не срещаме разбиране и от Министерство на здравеопазването ни казаха, че те щели да продадат сградите. Не знам защо през тези 27 години се прави една и съща грешка - вместо държавата и общините да консолидират собственост и след това да търсят опции за нейното развитие, тази собственост се разпокъсва с цел - хаотична приватизация и след това се чудим защо тя потъва в руини и разруха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай