Гол мъж и Христос на финала на кейовете

Гол мъж и Христос на финала на кейовете | StandartNews.com

Гол мъж и флашмоб "Христос по Кристо" белязаха финала на "Плаващите кейове" на Христо Явашев в Италия в неделя вечер. Човекът по адамово облекло тичаше по оранжевата пътека, крещейки, че инсталацията е разрушила Изео. После се хвърли от един от кейовете във водата. Идеята за флашмоба пък беше на италианеца Теди Липани от град Крема. Той предложи във Фейсбук точно в 15 часа местно време на кейовете в езерото Изео да дойдат хора, дегизирани като Христос. Във Фейсбук 19 000 души казаха, че са заинтересовани, а участниците на място бяха 5200. Онези от тях, които дойдоха дегизирани като Христос, обаче бяха по-малко.

Поредната арт инсталация на Кристо премина при огромен успех, надхвърлил далеч очакванията на организаторите, отбелязват световните агенции. От 18 юни до 3 юли пластмасовата конструкция, свързваща крайбрежния град Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло, привлече милион и половина души, пише вестник "Кориере дела сера".
"Всеки проект е като парче от живота ни и нещо, което никога няма да забравя. С Жан-Клод измислихме идеята през 1970 години. По-късно установих, че езерото Изео е най-вдъхновяващото място за този проект. Направих много нови приятелства в Италия. Тук намерих хора, които вече приемам за част от моето семейство. Те, водата, пейзажът са част от "Плаващите кейове"", написа авангардистът във "Фейсбук".

В осъществяването на проекта участваха десетки българи, начело с Владимир Явашев, племенника на Кристо. В Созопол пък са правени първите тестове на плаващи кубчета, за да се установи как реагират при различно вълнение. Самата лодка на Кристо също е родно производство. Тя е измайсторена в Бургас и е регистрирана в Созопол. Главен координатор при сторежа на понтоните бе прочутият водолаз Росен Желязков. С него работиха още около 30 младежи от Националната спортна академия, както и много доброволци. Целият процес по изграждането на кейовете е заснет от Космоса.

Днес започна демонтажът на инсталацията, който ще продължи с месеци. Дълго ще бъде свалянето на жълтия плат от понтоните. Самите те трябва да бъдат разглобени и внимателно измити, тъй като ще бъдат рециклирани. Същевременно в последния ден от "кейовете" италианската природозащитна организация "Лига за околната среда" отправи предизвикателно предложение към Кристо - да опакова циментов завод в община Тавернола Бергамаска в община Ломбардия, пише сайтът GDB. Според организацията заводът загрозява пейзажа и замърсява околната среда. Затова идеята е габровецът да го опакова в жълто платно, както Райхстага в Берлин и "Понт ньов" в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай