ГЕРБ с нападки към Андреева за далавера с 6,5 млн. лв.

ГЕРБ с нападки към Андреева за далавера с 6,5 млн. лв. | StandartNews.com

София. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви в парламента, че около Нова година Министерство на здравеопазването е напраило обществена поръчка за изграждане на интегрирана информационна система на спешните медицински центрове на стойност 6,5 млн. лева.

Проблемът в случая е, че тази система вече е била изградена още в кабинета на Тройната коалиция - в мандатите на министрите Радослав Гайдарски и Евгени Желев. Тогава тя струвала 5,5 млн. лева.

Според Атанасова в този период всички са в предколедно настроение и никой не гледа какви поръчки се правят.поред нея тогава Андреева е взела решение за изграждане и функциониране на система за центровете за спешна помощ, при положение че в приетата от кабинета "Орешарски" национална здравна стратегия изрично пише, че такава система има и работи и в момента.

Народният представител попита "дали това не е начин да се усвоят средствата и те да потънат в джобове на определени фирми".

Колегата й Даниела Дариткова добави, че в договора за обществената поръчка от 2009 г. две от фирмите, участвали в изграждането, са със запазени права. 

Министърът защити името си

"Няма нито една обществена поръчка, направена на тъмно. Няма да позволя да се спекулира с името ми, да си избърсва някои ръцете с него. Аз съм гарант, и заставам зад името си за това, че до момента, от началото на мандата, няма нито една обществена поръчка, направена на тъмно, извън регламентираните изисквания и правила, и в която, под една или друга форма, да са прокарани лобистки интереси. Който може да докаже обратното, съм готова да седна с неего на една маса. Готова съм дори и в съда да покажа документите, с които разполагам", отговори на пресконференция Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай