Гърци идват на пазар за агнешко

Гърци идват на пазар за агнешко  | StandartNews.com

Месото поскъпна в четири области, в Кюстендил и Кърджали най-евтино

Гърци масово прекосяват "Маказа", за да пазаруват евтино агнешко за празниците у нас. Килограм агнешко в магазините на Кърджали върви по 12-13 лева, а дреболиите са от 8 до 10 лева. Агнешките пържоли се търгуват по 13 лв. На практика Кърджали е един от градовете с най-ниските цени на агнешкото заедно с Кюстендил. Най-скъпо пък месото се продава в Северна България, показват данните на Съюза на българските животновъди.

Средната цена за килограм агнешко е 12.99 лв., съобщи председателят на организацията Пенка Христова. В четири области - Видин, Враца, Монтана и Пазарджик, има поскъпване на месото с 0,8 до 7,8% на седмична база. Най-голямо е увеличението в Пазарджик, а най-високи са цените в останалите три области - 13.80 лв. Най-евтино пък килограм агнешко върви в Кюстендил - 11,85 лв. Движение има и в цените на агнешкия бут. Той се търгува на едро най-евтино в Кърджали - 12,50 лв. за кило, а най-скъпо в Русе - 16,20 лв. за килограм. В сравнение с предходната седмица в три области бутът е поскъпнал с 0,4 до 8,5 процента. Най-голямо е увеличението в Пазарджик. В Благоевград обаче е поевтинял с 10,4%.

Агнешката плешка се задържа почти без промени. Тя е най-евтина на едро отново в Кюстендил - 11,25 лв. килограма, а е най-скъпа в Ловеч и Плевен, където килограмът върви за 13.60 лв. През седмицата тя е поевтиняла с 3,8% в Благоевград и се е покачила с 0,9% в Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай