Събота,

ГАЛЪП: БСП води на ГЕРБ с 3%

От: Failed to load user -
4283
ГАЛЪП: БСП води на ГЕРБ с 3%
A
A
A

София. Ако изборите бяха днес, Столетницата щеше да ги спечели с 22.3% от гласовете на българите, показва последното изследване на Галъп. Партията на Бойко Борисов събита 19.2% електорална подкрепа, като процентите на двете партии почти не се различават с данните от миналия месец. На трето място обаче отново се връща ДПС, която събира 0.3% повече от евентуална коалиция на партиите в Реформаторския блок. Доверието към реформаторите пада с половин процент, сочат данните на Галъп.

Съперниците на националистическото поле - "Атака" и НФСБ събират почти равна подкрепа от около 1.5%.
Оставка на кабинета "Орешарски" искат 41% от запитаните, толкова са и против разпускането на правителството. Толкова е и процента на поддръжниците на антиправителствените протести. Малко повече обаче са против #ДАНСwithme.
По-младите, както и хората с по-високи доходи и образование, са в по-голяма степен противници на кабинета, сочат данните. Готовност да участват в протестите заявяват цели 22% от анкетираните, което прави повече от милион българи. Доста по-висока неприязън хората изпитват към контрапротеста - 56%. Одобряват ги под ⅓-а от запитаните.

"Галъп" е запитала и привържениците на ГЕРБ и Реформатския блок за евентуална коалиция между двете формации. Половината от подкрепящите партията на Борисов смятат, че той трябва да се коалира с Реформаторите, докато една пета са на обратното мнение. Сред поддръжниците на Реформаторите обаче, картината изглежда противоположна, обобщават от "Галъп".

Доверието към отделните личности на политическата сцена остава сравнително непроменено, показват данните. Парламентът повишава доверието си, като събира 15%.

Последното изследване „Галъп интернешънъл" е проведено между 3 и 10 октомври чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички