Филип Льовей напусна родината си, за да омайва Италия

Кулинарът е луд по боб с наденица "Касоле"

Филип Льовей напусна родината си, за да омайва Италия | StandartNews.com

Когато запитат майстор-готвача Филип Льовей откъде е, той отговаря, че е италианец, въпреки че се е посветил на френската кухня. Това е така, защото 49-годишният изкусител на небцето е роден в Нант, но живее на Ботуша повече от 25 години. Там е изградил име на кулинарната сцена, комбинирайки професионални техники по френски маниер с традиционната храна на Италия, пише Кати Янг от "Ройтерс".

Докато работи в "Miramonti L'altro" в Бреша, Филип печели две звезди "Мишлен". А наскоро откри нов ресторант в Хонконг, който се казва "L'аltro" ("Другият"). Там се посвещава на нови пътища за подобряване на менюто си по азиатски метод. Сега той ще трябва да бори жестоката конкуренция в мегаполиса, където има изобилие от всякакви кухни и световни готвачи. "Това ще ми помогне да раста", вярва обаче Филип.

На китайците ще предлага италианска гурме храна с френски привкус. "Те са много подготвени и любопитни за моите специалитети. Техните блюда са по-деликатни от европейските, затова леко намалявам концентрацията на ароматите и солта, но пък използвам повече подправки в подготовката, както и по-ограничени мазнини. Изобщо Хонконг ме накара да "олекотя" менюто си", обяснява Льовей.

Той се захваща с тенджерите и тиганите още на 15, когато влиза в кулинарното училище. Баща му е имал ферма за стриди и от дете Филип е в света на ресторантите. "Бях дълбоко очарован от готвачите, които по това време създаваха съвременната френска кухня. Първи сред всички бяха Пол Бокюс, Ален Сандранс и известната ресторантьорска фамилия Троагро в Руан", разказва той. Най-голямата му мечта е именно да готви на четири ръце с 87-годишния Бокус, един от най-известните майстори на авангардната практика, по-деликатна от класическата и характеризираща се с висококачествени продукти и впечатляващо поднасяне.

Две са обаче блюдата, които символизират стила на Филип - сладоледът "Мирамонти" и печеният на скара гълъб с канапе от калмари и италиански пикантен салам чаризо. Сосът се приготвя от гъши дроб и сметана. Ароматната френска крем супа "Биск" от различни морски дарове допълва подробностите от пейзажа.

"Ястието на сърцето ми още от детските години е боб "Касоле", признава Филип. А това блюдо би паснало идеално на българския вкус, защото в него има няколко вида месо, всичко опечено в глинено гърне. Касолето идва от Южна Франция, но вече е разпространено навсякъде. То е като шопската салата за нас. Приготвя се от XIV век, а името му идва от съда - дълбоко глинено гърне. Специфичното е, че отнема много часове, тъй като първо се варят бобът и месото, а след това настъпва печенето на всички вкуснотийки в глинен съд на слаба температура. Разбърква се често. Някои казват, че ястието трябва да хване седем пъти коричка и едва тогава е готово.

Филип съветва да се внимава при комбинирането на месата. Ако изберете свинско за основа, добре е да е със сланинки. То върви идеално с бекон, а за допълнение са наденичките. Използва се и овнешко, а в някои версии агнешко. Касолето се прави и с месо от патица или гъска, отново плюс наденички - така става по-леко. Всичко, както винаги, зависи от собствения вкус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай