Фандъкова кръщава метростанция на Балан

Фандъкова кръщава метростанция на Балан | StandartNews.com

София. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова съобщи, че ще кръсти една от новите метростанции на първия ректор на СУ акад. Александър Балан. Решението е взето от Столичния общински съвет, в знак на уважение към най-стария университет в България – Софийският. Кметът обяви новината по време на Годишния ректорски семинар в СУ „Св. Климент Охридски".

„Като кмет и възпитаник на Алма матер, за мен е чест да участвам в семинара и честването на 125-годишнината от създаването на СУ. Не мога да си представя София без най-стария университет. Това е едно от най-знаковите места в града. София е на едно от най-челните места за образованост на човешкия капитал, според Евростат", каза Фандъкова на събитието в университета.

Столична община е подписала споразумение за работа със Софийския университет. В тази връзка над 65 студенти от висшето учебно заведение са били на стаж в местната администрация от началото на тази година, уточни Фандъкова.

„Популяризиране на сградата на университета е една от целите пред общината. Това е място, включено в туристическите маршрути", отбеляза още градоначалникът в своето поздравление към участниците в Годишния ректорски семинар.

Александър Теодоров-Балан е роден на 27 октомври 1859 година в Бесарабия, днешна Украйна. Завършва Болградската гимназия, следва последователно в Прага и Лайпциг. Той завършва славянска филология в Прага с докторат за труда "За звука ь в новобългарския език".

През 1884 г. Балан се установява в София. В продължение на 4 години работи в Министерството на народното просвещение, след което става преподавател по славянска етнография, диалектология и история на българския език във Висшето педагогическо училище (днешния Софийски университет "Св. Климент Охридски").

От 1893 г. Балан е назначен за професор и ръководител на катедрата по българска и славянска литература и катедрата по българска литература в СУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай