Евробебета във Врана

Евробебета във Врана | StandartNews.com

Детски купон ще огласи днес Врана. В 11,30 часа дворецът отваря врати за членовете на клуб "Евробебе", а тържеството е по случай неговата 10-годишнина. Христина Христова, основател на клуба и патронът му Н.В. Цар Симеон II поканиха хлапета от цяла България, родени на 25 април 2005 г. и на 1 януари 2007 г., и техните родители да празнуват заедно.

Рожденият ден на малките от клуб "Евробебе" е повод да си спомним подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС на 25 април 2005 г. от министър-председателя Симеон Сакскобургготски, казват организаторите. Тогава министър на труда и социалната политика е Христина Христова, която обявява кампания за всички новородени бебета в този ден и ги нарече "българските евробебета". Дума, неупотребявана дотогава в българския език, както писаха медиите преди 10 години. След това се появиха и други инициативи, наречени със същото име, но истинските евробебета бяха около 120 деца, родени на 25 април 2005 г. Те получиха специална грамота и сребърен медал със знака на клуба.

Към него се присъединиха и децата, родени на 1 януари 2007 г. - датата на ефективното членство на България в ЕС. Инициативата "Клуб Евробебе" оцеля през годините и има актив зад гърба си от три срещи досега. Първата се помни с бебешките колички, играчки и паметната монета - подарък от Симеон II за всяко дете, участвало на празника през 2006 г. След това дойде и "втората вълна" от евробебета, родени на 1 януари 2007 г. За тях спонсорът на втората среща "Инвестбанк" и председателят на Надзорния съвет на банката Петя Славова създадоха специален банков продукт - "Детски спестовен влог "Евробебе - 2007" и заделиха целеви влогове за обучението на децата с по 50 лева.

На следващата среща заедно с родителите беше написана и с подкрепата на Инвестбанк издадена "Книжка на българските мечти". Четвъртата среща днес също е замислена така, че да се запомни с много забавления, лакомства, подаръци и изненади, отново с подкрепата на "Инвестбанк" и на организацията на Института за семейна политика, чийто председател е Христина Христова. На тържеството са поканени и хора, които имат личен принос за европейския път на България. Очаква се вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай