Евгени Диков: Следователите се чувстват изолирани и непотребни

Евгени Диков: Следователите се чувстват изолирани и непотребни | StandartNews.com

София. Следователите в България се чувстват втора ръка магистрати – формално следствието е към прокуратурата, но колегите се чувстват изолирани и непотребни. Това заяви пред bTV новият шеф на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор Евгени Диков във връзка с първите му впечатления от поста.

Той определи с няколко думи наследството, което е получил от предшественика си Бойко Найденов. Доклад след ревизия в следствието показал наличието на сравнително добра материална база, добри специалисти и никаква натовареност.

„Законът е предвидил делата да се възлагат от окръжните прокурори на следователи - това зависи само от благоволението на прокурорите. В някои населени места едва 20-25% от делата се дават на следователи, има и случаи, при които с години не се възлага дело на нито един следовател. Това трябва да се промени, да се регламентира със закон", смята Диков.

Той подчерта, че иска да е „лекар, а не поп" за НСлС.

„Целта ми е не да ликвидирам институцията, а да я оздравя". Една от мерките е създаването на мобилни центрове за разследване, което беше обявено още при встъпването в длъжност на Диков.

„Идеята е тези центрове да станат алтернатива на разследването, да са в помощ на полицаите. Ще ви дам един пример – ако синът на шефа на полицията в дадено населено място е заподозрян, неговите подчинени трябва да намерят улики. Дори да действат професионално, винаги остават съмнения", обясни магистратът.

Той коментира и казуса с бившия зам.-председател на ДПС. По думите му най-големите трудности в разследването срещу Бисеров и доведения му син са, че материалите са дошли от чужбина.

Не смятам, че Цветан Цветанов е репресиран, каза още Евгени Диков. Предстои обвинение по т.н „кечъри" и нека съдът да реши. Също така, не бих казал, че сега съдебната система си връща на Цветанов и се надявам да бъде обективна.
Относно историята с бюлетините в Костинброд Евгени Димков коментира, че за съжаление в момента, в който този случай е станал достояние на обществото не е бил в България и не е запознат с подробностите.

Според директора на НСлС не съществуват ясни гаранции, че записът в дома на бившия премиер няма да се повтори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай