Ето кога безсънието е полезно за нас

Липсата на сън въвежда човешкото тяло в състояние на стрес

Ето кога безсънието е полезно за нас | StandartNews.com

По-малкият брой на часовете за сън може да помогне да се намерят нестандартни решения на някои житейски проблеми, каза пред радио „Спутник“ клиничният психолог Лусия Сулейманова. Лишаването от сън е ефективен начин за активиране на мозъка, който търси изход от труда ситуация, каза тя, но тази техника трябва да се прилага внимателно.

Липсата на сън въвежда човешкото тяло в състояние на стрес, което може да бъде полезно използвано в работата или да се намери изход от проблемните ситуации. Лусия Сюлейманова уверява, че в такива моменти мозъкът работи най-активно и в главата ни може да се роди творческо решение на големи проблеми.

"При остър стрес сънят се потиска. Има изследвания, които показват, че липсата на сън активира организма, провокира и тревожност и творческа активност. В това състояние ние започваме активно да търсим решения на проблеми и често ги откриваме с лекота. Това активира предприемаческата дейност, тоест търсенето на нестандартни и креативни решения”, обясни клиничният психолог.

Основното ограничение на този начин за ускоряване на мозъчната дейност е времето. Човек може да спи само по няколко часа на денонощие през целия си живот, но творческото активиране на мозъка не е често явление.

"Трябва да вземем предвид един много важен момент - безсънието активира състоянието на остър стрес. Ако продължи много дълго време, той може да се превърне в хроничен стрес. В тази ситуация няма да можем да поддържаме и управляваме онези проекти, които вече сме успели да организираме“, предупреди Сулейманова.

Сънят се счита за здравословен за повечето хора, ако е с продължителност до 8 часа в денонощието. Намаляване на това количество за активиране на мозъка е възможно, но след това задължително трябва да минем в режим на възстановяване на мозъка чрез почивка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай