Ето как да се предпазим от мощните магнитни бури

Съветите на лекарите

Ето как да се предпазим от мощните магнитни бури | StandartNews.com

В последните месеци се случва нещо странно, което оборва всички досегашни теории и прави прогнозите направо невъзможни. Учените наблюдават огромно тъмно петно (признак за супервисоки температури) по Слънцето, което трябва да означава, че ни очаква магнитна буря. Това обаче не се случва, а дори няма геомагнитно смущение. Няколко дни по-късно, когато никой нищо не очаква и без появата на каквото и да е петънце по родната звезда, се случва най-мощната измерена в историята магнитна буря, стигаща последното ниво на скалата – G5. Тя не само смущава електрониката по света, но и създава проблеми на много хора с по-чувствителни системи. Затова и лекарите по света припомнят най-разнородни съвети как да се предпазим или да намалим донякъде влиянието на геомагнитните бури, поне чувствителните. Иначе нещата са си ясни – здравословен живот, пише "Телеграф".

Дълги разходки

Макар и да не изглежда логично на пръв поглед, то първият и най-основен съвет за борба с вредите на магнитните бури е да се разхождаме навън – най-добре сред природата или поне в градинки и паркове. Затварянето вкъщи според вещите в медицинските познания само влошава нещата. Но и прекомерната физическа активност също не е от полза. Леко и ненатоварващо ходене е най-добро, плуването без големи напрягания също отлично помага, както и колоезденето, но не сред асфалт и бетон, а сред природата, най-добре е да има дървета наоколо. Въобще аеробните занимания са най-добри.

Ябълки, банани и боровинки

Що се отнася до хапването по време на проблеми с магнитни бури, то на първо място се препоръчват ябълките. В тази категория са и бананите. Червените боровинки стават, салата от настъргани моркови със зехтин и много малко сол също е препоръчителна. Учените твърдят, че трябва да се пият големи количества вода, 2-3 литра в зависимост от размерите на човека и сезона, но в никакъв случай газирано. Фрешове и леки смутита също са на почит. Не е правено точно изследване върху автентичното българско кисело мляко, но може да се предположи, че и то влиза в системата, още повече такова с по-ниско съдържание на мазнини. По принцип мазнините са изключително вредни. А пърженето направо е табу за вечни времена. Затова пък хапването на натурален шоколад и пиенето на какао без захар са препоръчителни, но да не се прекалява.

Кръстословиците, главоблъсканиците и всякакви други подобни игри, които се обобщават с английската заемка куиз, оказват помощ при справянето с магнитни бури. Наблюдаването на занимателни и забавни игри с въпроси, като „Стани богат" се оказват особено полезни. Номерът е да се опитаме да отговорим преди участниците на въпросите на водещия, за да има ефект. Но с допълнението, че все пак си направите единия час разходка сред парковете.

Учени от университета в Упсала, Швеция, които от десетилетия се занимават с въпроса са магнитните бури и влиянието им върху хората, са стигнали до извода, че ненатоварващи форми на секс (при по-младите) също са много полезни в случая. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
скорпион55
преди 4 седмици

Препоръчително по време на слънчево изригване парченце шоколад под езика или дъвчене на изсушени сини сливи. Според лекарски анализи.

Откажи