ЕГН прати доктор в гроба вместо в пенсия

Майки се жалват от томболата в забавачките

ЕГН прати доктор в гроба вместо в пенсия  | StandartNews.com

Варна. Грешно ЕГН прати възрастен лекар в гроба, вместо в пенсия. От НОИ сбъркали оригиналния номер и в продължение на година и половина докторът бил отписан от живите. Според обърканото ЕГН човекът починал през 1985 година, а в действителност той жив и здрав чакал да се пенсионира.

Докторът се жалвал пред омбудсмана на Републиката Константин Пенчев, който отвори временна приемна във Варна по инициатива на гражданско сдружение ДНЕС. В НОИ оправили грешката. Оказало се обаче, че от осигурителния му стаж се губят година и половина от „мъртвия му период”. Той ще опише цялата си сага, а омбудсманът е решил да помогне за оправянето на този абсурден случай чрез съдействието на институциите.

Сред неволите на варненци са и историите на 10 майки. Те се жалват от томболата, по която приемат децата им в забавачките при дефицита на места. Константин Пенчев още преди идването си във Варна е изпратил предписание до кмета на града за по-ясни и точни правила за приема в детските градини. На място в приемната две майки са се оплакали, че в резултат на лотарията, децата им попаднали в забавачки в другия край на града. Но ако им разменят местата, ще бъде удобно и за семействата, с които трябва да направят разместването. В общината отказали обаче тази възможност с мотива, че такава размяна е допустима до 15 септември.

Варненци се жалват най-много от неспазване Закона за достъп до обществена информация в общината и областната управа. Това стана ясно след проведената широка дискусия на тема „Администрацията-длъжник на гражданите”. „Защо една зряла администрация действа на принципа  - съди ме и когато съдът ме осъди, тогава ще предоставя информация”, попита риторично Константин Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай