Една трета от пушачите намалили цигарите

16% показват червен картон на кръчмите без дим

Една трета от пушачите намалили цигарите | StandartNews.com

София. Почти една трета от пушачите са намалили цигарите заради забраната за пушене на обществени места. Това показват резултатите от национално предствително проучване сред 1000 души на НЦИОМ.

Ограничилите вредния навик са на възраст между 50 и 59 години, както и по-заможните българи. Общо 42% от пълнолетните хора у нас посочват, че пушат. По-често това са мъже между 30 и 49 години, както и роми.

Едва 16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни 2012 г., когато влезе забраната в сила. За повече пушачи обаче забраната не е никаъв пробле. Половината излизат да пушат навън, а 15% спират временно да палят цигари. 22% от пушачите пък по принцип не ходят по кръчми. Има и 11%, които ходят на кръчми, в които се пуши нелегално. Това са най-често младежи от големите градове.

Около 12% пък са отказали напълно вредния навик. 52% от тях са го направили по здравословни причини, а 37% - по финансови. За 4% от бившите пушачи самата забрана е причина за отказ от цигарите.

Резултатите от изследването на НЦИОМ напрактика показват, че няма проблем за кръчмите и заведенията от забраната за пушене. Дори тя се оказва полезна за здравето на хорта. Въпреки това депутатите смятат да променят закона и да върнат стария режим. Според гражданската организация "Коалиция без дим" това е доказателство, че народните представители защитават лобистки интереси, а не тези на избирателите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай