Дянков с 50 бона от джакпота

21 е най-късметлийското число

Дянков с 50 бона от джакпота | StandartNews.com

София. Симеон Дянков със сигурност ще спечели, ако рекордният джакпот падне днес. Който и късметлия да прибере натрупалите се близо 9 млн. лева, ще се отчете и на хазната. Ако сложи парите на годишен влог, щастливецът ще спечели близо 500 хил. лв. от лихви. Десятъкът от 50 бона обаче ще влезе в бюджета за радост на финансовия министър. Ако пък спечелилият тръгне да пазарува имоти и коли, ДДС-то ще е утехата за Дянков. Груба сметка показва, че с 9-те милиона може да се купят над 84 луксозни автомобила или 42 нови апартамента. Сумата е достатъчна да се купи почти всеки футболен отбор у нас. Ако пък самият Дянков спечели сумата, с нея ще може да купи по половин килограм сирене на всеки пенсионер

21. Това е числото, което през 2012 г. е присъствало в най-много късметлийски комбинации. Цели 9 пъти 21 е било сред числата, сваляли най-големите джакпоти в историята на тотото, показа анализ на в. "Стандарт". Второто място пък се държи от петицата. По 4 пъти са се падали 13 и 19. С по 3 попадения в златните джакпоти за 2012-а са числата 7, 9 и 27. В историята на тотото обаче най-изтегляното число е 4, а най-играното е 7. Само за играта "6 от 49" от 1981-а година до сега числото, което се е падало най-много, е 21, а след него се нареждат 44 и 25. Никога в историята милионен джакпот обаче не е падал в тираж номер 91. Преди година в 92-ия тираж падна шестица 3 820 811 лв.

Шансът джакпотът от 8,472 млн. във второ теглене на играта "6 от 49" да бъде ударен тази вечер, е около 25%. Това изчислиха за "Стандарт" математиците - проф. Михаил Константинов, шеф на борда на "Информационно обслужване", и най-младият професор по математика на БАН Николай Николов. "Горе-долу такъв е процентът от възможните комбинации, които хората вероятно са пуснали до момента", аргументираха се учените. Според тях шансът да улучиш мечтаната шестица с единичен фиш е около 1:14 милиона. Толкова са общо възможните комбинации, които могат да бъдат направени във фиш с 49 числа. Проф. Константинов пък поясни, че с обикновен четворен фиш вероятността да уцелиш джакпота е 1:3,5 млн. "Ако искаш да си гарантираш, че непременно ще изкараш шестица, трябва да пуснеш общо комбинации на стойност около 10 милиона лева", сметна пък проф. Николай Николов. Дори и някой да е готов да жертва тези пари обаче, това към момента е нерентабилно, тъй като няма гаранция, че джакпотът ще бъде ударен само от един човек. "Ако трябва да се изявя като врачка, а не като математик обаче, ще кажа, че досега джакпотът не е падал в четвъртък. Така че най-вероятно няма да падне сега, но пък със сигурност ще падне до края на ноември", заяви той.

18-годишният Тодор Марков, който е ученик в 12-и клас на математическата гимназия в Бургас, заяви, че ако и днес се запази тенденцията от последния тираж да бъдат пуснати 1,3 млн. фиша, шансът да бъде ударен джакпотът е 10%. Той обаче е категоричен, че математиката не може да предскаже кои цифри имат най-голям шанс в тотото. "Тегленето става по произволен начин и няма по-голяма вероятност да се паднат определени числа. "Математическата статистика обаче може да каже какви числа хората предпочитат да попълват. Но от това не могат да се правят изводи за това кои числа ще се паднат", твърди Марков. Младият математик призна също така, че не играе тото, защото вярва, че има по-ефективни начини да се инвестира, при които възвръщаемостта е с по-сигурна печалба.

И без математически изчисления българите буквално луднаха по най-големия джакпот в историята на тотализатора. Пунктовете в страната не остават празни за секунда. На места фишовете свършват по обяд и се налага от тотализатора да доставят нови. Хората залагат средно между 5 и 20 лева, показа анкета на "Стандарт". Повечето от тях се надяват на късмет, а не на комбинации. Не са обаче малко и тези, които играят с едни и същи числа от години, надявайки се да им излезе късметът за най-голямата досега печалба.

КРАСАВИЦИТЕ

Влагам ги в бизнес с дрехи

Дамяна Матева, корица на "Плейбой"

Ако имам осем милиона, веднага ще ги вложа в някакъв бизнес - за да ги направя на 80. Най-вероятно това ще е бранд за дрехи, тъй като това е сегашното ми амплоа. И не - не се притеснявам, че бих ги изгубила заради кризата. Просто ще дам повече пари на финансов консултант, който да ми помогне с бизнеса.

ИКОНОМИСТИТЕ

Инвестицията да е обмислена

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика

Всичко зависи от целта - ако искаш да си запазиш парите, трябва да бъде избрана такава доходност, която поне да покрива нивото на инфлацията, за да не намалява покупателната способност на средствата и евентуално да се печели нещо отгоре. Ако искаш да развиваш бизнес - няма универсално решение, би трябвало да инвестираш в това, от което разбираш най-добре, в зависимост от образование или знанията - трудно може да се посочи конкретен сектор, подходящ за инвестиция. Във всеки сектор има успешни компании - просто се изискват знания и работа.

БИЗНЕСЪТ

Ще ги заложа в нов проект

Николай Банев, бизнесмен

Ако се случи така, че да спечеля джакпота от тотото, със сигурност ще инвестирам парите в нови проекти и отваряне на нови работни места. За мен у нас основни проблеми на държавата днес са демографската криза и проблемите със заетостта на хората и за това бих вложил тези пари точно там.

ЦЪРКВАТА

Вярващите не играят тото

Отец Божидар Главев, свещеник

Който е истински вярващ, той не играе нито тото, нито какъвто и да било друг вид хазарт. Бих могъл да направя много саркастични коментари по повод тази мания, но ще се въздържа. Когато си праведен и истински, Господ си знае работата и няма от какво да се притесняваш.

Село още си търси милионера

Двама все още неизвестни щастливци, единият от Кубрат, другият от исперихското село Йонково са докопали джакпота с милионите през последната година, палят въображението на хората от Делиормана. В тото пунктовете там бяха пуснати печелившите фишове от двата последни рекордни джакпота, но кои са късметлиите, осребрили печалбите си, остава тайна и до днес.

В Кубрат считат, че този, който е взел милионите, е заминал за Варна и си ги харчи там спокойно. Местните обаче тънат в догадки и не са в състояние да посочат конкретно име, защото всеки месец поне двама-трима от малкото градче мигрират към морската столица. В Йонково пък, където живеят около 1000 души по списък и преброяването е по-лесно, хората са убедени, че забогателият им от държавната лотария земляк е сред тях, но успешно се прикрива. Погледите са насочени към мъж, чиято фамилия притежава около 30 декара земи. Доскоро той усърдно орял и сеел нивите си и преживявал от земеделие. Тази година след жътва обаче зарязал фермерството и по цял ден се шляел из селото с ръце в джобовете. Никой в Йонково не харчи с широки пръсти, но някои хора изведнъж престанаха да работят, коментират местните.

Хлебар катастрофира на път за награда

Късметът никога не идва два пъти. Това разбра на собствен гръб хлебар от гоцеделчевското село Корница. 42-годишният Муса Бабячки катастрофира на път към столицата, откъдето трябвало да си прибере наградата от държавната лотария - чисто нов лек автомобил "Ситроен". Инцидентът станал в сряда около 05,00 часа. Муса пътувал с още двама приятели в джип "Нисан", а шофирал шефът му Юсуф Сурал. Той изпуснал контрол над управлението, джипът навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил първо в едната, а после и в другата мантинела. От ударите возилото се преобърнало и паднало на жп линията Дупница-София. Четиримата мъже се отървали само с драскотини и уплаха. Купeто на автомобила е смачкано, от каскадата е спукана предната му лява гума. Полицаи коментираха, че пътуващите са извадили късмет, тъй като джипът не е паднал на релсите. Водачът ще отнесе глоба от 100 до 300 лева, тъй като е карал с несъобразена скорост. А Муса ще почака поне още един, за да се качи в новия "Ситроен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай