Дядо Коледа, трябва ни спешна помощ

Дядо Коледа, трябва ни спешна помощ | StandartNews.com

На инициативата на Стандарт Нюз Ако Дядо Коледа, беше здравен министър се отзоваха и спешните медици. Д-р Господинов ни изпратиха своето писмо с желания в очакване да се случи чудо. Ако и вие имате списък с искания или идеи за реформи в здравната ни система, напишете ги и ги пуснете на адрес [email protected]. Ето и неговото писмо до здравния Дядо Коледа:

Уважаеми Дядо Коледа,

Моля те да подариш на работещите в центровете за Спешна медицинска помощ поправката в Наказателно процесуалния кодекс, с която се инкриминира нападението над медици по време на изпълнение на служебните им задължения. Тази поправка си ни я обещал още миналата година, ама и тази май няма да ни огрее.

Защо си толкова  лош дядо Коледа? Та нали спешните медици са на местопрестъпления, катастрофи и аварии заедно с полиция и пожарна команда, а понякога и преди тях? Спешните медици се сблъскват с пияни, наркомани, агресивни и асоциални типове. Не сме ли заслужили този подарък?

Освен това те моля от Наредбата за следдипломна специализация на лекарите да отпаднат киаузите, предвиждащи работа по разпреление (около пет години!) след приключване на специализацията. Със сталинистки, пардон живковистки, методи ли ще задържиш лекарите в България дядо Коледа? Подхождат ли такива мерки на държава, членка на Европейския съюз? И още нещо: по държавна поръчка учат учители, инжинери, юристи, финансисти. Защо за тях няма разпреление? Не е ли това форма на дискриминация?

А, и още нещо: заради тези клаузи лекарите ни ще заминават в чужбина без изобщо да помислят за специализация. Едни от тях ще работят най-черната работа, а тези които са по-умни или заможни ще започнат специализация там и изобщо няма и да помислят да се завръщат в България. Това ли искаш дядо Коледа?

Освен това те моля, ако може да ни увеличиш още малко заплатите. Седемстотин лева начална заплата за лекар от Спешна помощ не може да бъде адекватно заплащане на труда му.

И последно: моля те, ако може да ни дадеш по-висока категория труд. Сега сме трета категория и шансът някой медик от Спешна помощ да приключи кариерата си със пенсия вместо с некролог е твърде малък. Затова и кадрите не се задържат тук.

Д-р Б. Господинов, спешен лекар

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай