Дядо Кирил: Коли и досиета се забравят

Патриархът не трябва да е агент, смята варненският митрополит

Дядо Кирил: Коли и досиета се забравят | StandartNews.com

София. "Воля Божия за всичко”. Така митрополит Кирил, наместник-председател на църквата, отговори на въпрос дали е готов да стане патриарх на 24 февруари. "Всеки митрополит може да участва в избора, при условие, че отговаря на изискването за възраст", каза той.

Не се сърди на дядо Николай

"Нямам лоши отношения с никого", призна дядо Кирил, попитан за конфликта му с митрополит Николай. Той обясни процедурата за избор на патриарх. Във всяка епархия има избиратели, които избират всички органи на управление.

„Те ще изберат и представителите на този патриаршески избирателен събор. Това ще стане на 13 януари, за да се подготви изборът на патриарха,” каза митрополитът, цитиран от btvnews.bg

Не съм получавал инструкции

Наместник-председателят коментира в предаването "Лице в лице" на bTV  дали е уместно някой от митрополитите с досиета да оглави Българската православна църква. Според него духовниците с агентурно минало не трябва да се кандидатират за патриарх.

„Темата с досиетата не ми тежи, нямам агентурно минало. Служил съм единствено на православната църква. Не съм получавал инструкции, указания..., а че са водели документация..., това е друго.” Според  Кирил „не беше много хубаво да се обобщават всички случаи, а не може да се слагат под един знаменател". "Сега пред църквата обаче не стои този въпрос, докато не се избере патриарх”, каза той.

Разкаянието - писмено

"Който се разкае по правилния път ще бъде приет в църквата, ако се обърне към съответния митрополит и потърси прошка от своя архиерей", коментира митрополит Кирил. „За да има прошка трябва да има покаяние,” заяви той. Според него покаянието трябва да е писмено: „Само съжалявам не стига, трябва и простете!”

"Няма основание да има такова нещо в църквата като архонтите", смята наместник-председателят. Първо трябвало да се вземе благословията на Светия синод, а след това да се провъзгласяват.

"Богатството е средство за живот, а не цел в живота", смята Кирил Варненски. И допълни, че църквата трябва да има средства, за да се издържа. Часовникът на дядо Николай, колата на дядо Кирил, досиетата – това са неща, които ще се забравят, е мнението на варненският митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай