Дядо Добри посрещна 101-ви рожден ден в храма

Дядо Добри посрещна 101-ви рожден ден в храма | StandartNews.com

Дядо Добри посрещна рождения си ден в храм-паметника "Св. Александър Невски". Светецът от Байлово бе забелязан в патриаршеската катедрала навръх празника си, съобщи Блиц. Дядо Добри е най-големият дарител на светата обител, като официално я е подпомогнал с над 35 000 лв. Според мълвата обаче оставената от него сума за "Св. Ал. Невски" наближава поне 100 000 лв. Всички милостини, които възрастният човек е събирал в последните над десет години, е дарил на Църквата. Няма нито един заможен българин, който да е дарил подобна сума, което прави дядо Добри най-големият дарител на храма "Св. Александър Невски".

"Бог имаш ли, всичко имаш. Той ти е като баща. Бог все с добро върши. Той е човек. Никого не натирва", казва дядо Добри.
Наскоро стана ясно, че дългоочакваният филм за дядо Добри е готов. След няколко месеца снимки в цялата страна продуцентите от България, Германия и САЩ са готови с монтажа на лентата. Филмът ще носи името The silent angel или "Мълчаливият ангел".

Известният днес в цяла България дядо Добри е роден като Добре Димитров Добрев на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му е загинал в Първата световна война. Майка му отглежда сама децата си. Дядо Добри се жени през 1940 г. При една от бомбардировките над София по време на Втората световна война снаряд пада близо до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се посвещава на духовното и тази нова посока в живота му, както и примерът, който дава с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат Светецът от Байлово. Преди 15 г. той решава да дари всичките си имоти на Църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай