Двама полицаи от нощта на белия автобус са наказани

Двама полицаи от нощта на белия автобус са наказани | StandartNews.com

София. Двама служители на Специализираните полицейски сили при Главна дирекция "Национална полиция" са дисциплинарно наказани за превишаване на правата си на 23 юли в деня на белия автобус.

По кадри от телевизионни репортажи от нощта на сблъсъците Софийската районна прокуратура се е самосезирала. След това наблюдаващият държавен обвинител е изпратил преписка до МВР. Започнала вътрешна проверка, която е установила нарушения на двамата служители, които са били част от охраната около Народното събрание.

Това обясни в пленарна зала вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в отговор на депутатско питане на ексминистъра на МВР Цветан Цветанов. "На 26август събраните материали са изпратени на наблюдаващия прокурор", добави министърът. Само преди ден главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че държавното обвинение и завело дело само срещу един служител на полицията.

Попитан за броя полицаи, които са охранявали протеста на 23 срещу 24 юли, Йовчев посочи, че по план разстановка първоначално са предвидени 191 униформени и 51 служители на Специализирани полицейски сили при Главна дирекция "Национална полиция". "След ескалацията на напрежението са извикани още 440 полицаи от София и 160 - от близки до столицата дирекции", каза още министърът и добави, че в ранните часове на 24 юли са се присъединили още 250 представители на реда от областните дирекции на МВР.

За ръководител на операцията е определен зам.-директорът на СДВР ком. Младен Маринов, а отговорник на организацията на силите началникът на Специализираните полицейски сили при охранителна полиция в СДВР гл. инсп. Пламен Семов. По-късно тях се присъединява на място директорът на СДВР Ивайло Спиридонов. Не е била издавана заповед за използване на щитове и палки от полицаите. "Всички управленски действия и прилагане на тактики са съгласувани с главния секретар и вътрешния министър", каза още Йовчев.

Всеки ден се преценява колко полицаи и откъде да се включват в охраната на протестите срещу властта. В различните между 100 и 530.

Останал недоволен от отговора, Цветанов поиска оставката на министър Йовчев. Според бившия вътрешен министър всяко командироване на полицаи от крайните квартали на София или други градове "оголва кварталите и районите". "Кой ще гарантира там сигурността, защото отнемате един ресурс, за да го впрегнете в осигуряването на зоната за сигурност около парламента, който постоянно се увеличава", смята още Цветанов. Йовчев не прие обвиненията на предшественика си в МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай