Двама обвинени за взривовете до Петолъчката

Ще отговарят за жертвите, ранените и за 65 млн. лв. щети

Двама обвинени за взривовете до Петолъчката | StandartNews.com

Ямбол. Двама души са с обвинения за взривовете край Петолъчката, станали на 5 юни миналата година. Тогава загинаха 3 души, а повече от 10 бяха ранени.

Повдигнати са обвинения на собственика и управителя на фирма "Берета трейдинг" и началника на производствения процес в базата, обяви в Ямбол окръжният прокурор Георги Ханджиев. Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Следствие на това е допуснато взривяването, което е причинило смъртта на 3 работници и 4 телесни повреди на други работници, каза прокурорът. Според него от данните, с които се разполага, е ясно, че количествата взривни вещества в базата са надхърляли многократно нормите, позволени по закон за съхранението им. Ако те бяха в нормални размери, взривът не би се прехврълил в съседните складове и нямаше да причини други значителни щети, каза Георги Ханджиев. Обвинението предвижда наказания от 5 до 15 години затвор.

Прокурор Божидаров допълни, че други трима работници са получили средни телесни повреди и са нанесени сериозни материални щети в размер на десетки милиони левове. Повече от 200 са физическите и около 30 са юридическите лица, на които са нанесени различни материални щети. По първоначални данни те възлизат на приблизително 65 милиона лева.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай