ДПС: Проблемът в Македония е проблем и на България

ДПС: Проблемът в Македония е проблем и на България | StandartNews.com

Ако Западните Балкани се оставят да стоят в сивата зона между Изтока и Запада ще бъдат обект на провокации от вътрешни и външни фактори. "Проблемът в Македония е проблем и на България, и на ЕС". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, изчитайки декларация от името на парламентарната група в Народното събрание.

Конфликтът в Куманово ни напомня, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички балкански държави бе белязан с кървави междурелигиозни конфликти, които отнеха живот на стотици хиляди мирни граждани, допълни той. 

Според Местан единствената страна, която е успяла да осъществи мирен преход е България. "Това се случва именно в страната, в която западни анализатори очакваха да пламне етническият конфликт заради тежкото наследство на възродителния процес. Никакво политическо пристрастие не е в състояние да отрече, че безкръвният преход стана заради модела на толерантността. Той не можеше да бъде реализиран без политическа воля. Тук особена роля изигра именно ДПС, защото избра да се развива не като затворена етно религиозна партия, а като национална либерална партия", заяви Местан.

Той е убеден, че днес да се твърди, че в Македония се е провалил моделът на ДПС е не просто некоректно, това е цинично твърдение, което се чува от ПФ и РБ. "България избра модела на интеграцията, на представянето на различията. Това е в основата на българския етнически модел. Ако той беше интернационализиран, днес нямаше да сме свидетели на тези кървави конфликти. Призоваваме за обща консенсусна оценка за българския етнически модел като най-ценния капитал на българския преход", каза лидерът на ДПС.

Местан бе категоричен, че на Балканите има проблеми между отделните народи, които могат да бъдат решени чрез членството им в ЕС. "България не трябва да гледа на членството на Западните Балкани като на криворазбран национален интерес. Тази перспектива на еврочленството трябва да стои пред младите общества на демокрациите. Целият този процес България трябва да съблюдава интересите и на българските малцинства в Македония", посочи Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай